Aila-myrskyn suurimmat tuhot on saatu korjattua Carunan verkkoalueilla

Mediatiedote
Sähkönjakeluyhtiö Carunan verkkoalueista Aila-myrsky iski pahimmin Pohjanmaan rannikolle, Varsinais-Suomeen ja Turun saaristoon. Sähkövian koki noin 50 000 eli noin seitsemän prosenttia yhtiön asiakkaista. Caruna on uusinut sähköverkkoaan säänkestäväksi nopealla tahdilla, mikä vähensi merkittävästi vikojen määrää ja kestoa aiempiin myrskyihin verrattuna.  

”Myrskyennusteet pitivät hyvin paikkansa ja pystyimme mitoittamaan varautumista tämän mukaisesti. Meillä on nyt huomattavasti paremmat valmiudet lähteä myrskyihin kuin yhdeksän vuotta sitten Tapani-myrskyn aikaan, jolloin lähes puolet asiakkaistamme oli useita päiviä ilman sähköä”, kertoo Carunan Sähköverkot-yksikön johtaja Kosti Rautiainen. 

Aila-myrskyn aikana enimmillään ilman sähköjä samanaikaisesti oli noin 20 000 Carunan asiakasta. Suurin osa vioista on saatu korjattua, mutta tulevan viikonlopun aikana myrskytuhojen korjaamista jatketaan muun muassa saaristossa. Sähköt saadaan palautettua suurimmalle osalle vielä sähköttömistä asiakkaista perjantai-iltaan mennessä. 

Sähköjen katkeamisen aiheutti suurimmassa osassa tapauksissa ilmajohtoverkolle kaatuneet puut. Tuulen nopeudet ovat olleet lähes 30 metriä sekunnissa, ja vikojen korjaamisessa asentajien turvallisuudesta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää.  

”Sähköverkot kestävät paremmin tällaiset myrskytilanteet, koska verkkoa on saatu säältä suojaan. Sähkö on nykyisin täysin kriittinen palvelu yhteiskunnan toimivuuden kannalta. Haluan antaa päättäjille kiitosta siitä, että aiemmista myrskyistä on otettu opiksi. Suomessa on tehty selkeitä päätöksiä, ja viime vuosien aikana sähköön liittyviä huoltovarmuusasioita on laitettu määrätietoisesti kuntoon, jatkaa Kosti Rautiainen. 

Sähköverkkoihin on lisätty myös paljon automaatiota, jolloin sähköt saadaan nopeammin palautettuaCarunan alueella Lounais-Suomessa, mihin Aila-myrsky vaikutti eniten, on jo noin kaksikolmasosaa runkoverkosta maan alla säältä suojassa.

"Tavoitteemme on, että vuoden 2028 jälkeen Carunan verkkoalueiden taajamissa ei enää koeta yli kuuden tunnin sähkökatkoja tai haja-asutusalueilla yli 36 tunnin sähkökatkoja”, sanoo Kosti Rautiainen.

Lue lisää