Aktiiviset kaupunkilaiset maalaavat jakokaappeja Salossa

Artikkeli
Kadun varressa nököttää kirjavaksi töhritty jakokaappi. Mutta ei enää kauan, sillä aktiiviset kaupunkilaiset Salo UG ry:n Reija Laine ja Kari Karenius laittoivat toimeksi ja saivat luotua prosessin, jossa jakokaappien maalaus etenee sutjakkaasti kaupungin rattaissa.

Keväästä 2021 alkaen kaikilla salolaisilla on ollut mahdollisuus piristää kaupunkikuvaa maalaamalla eri puolilla Saloa sijaitsevia sähkökaappeja. Salon kaupunki, Lounea ja Caruna laativat ohjeet, joiden mukaan maalaustyöhön voi ryhtyä kuka tahansa. 

Tällä hetkellä neljä kaappia on saanut uuden peitteen Karin ja Reijan taitavissa käsissä. Luonnoksista ei ole pulaa, sillä maalauspakissa odottaa jo viisi uutta luonnosta. Maalaaminen tehdään huolella, ja aikaa kuluu päivästä kahteen päivään.

"Jakokaappien maalaukset tuovat iloa ja väriä kaupunkilaisten elämään ja asuinympäristöön. Oli tärkeää, että saimme heti alusta alkaen yhteiset pelisäännöt, jotta kaikilla kaupunkilaisilla on mahdollisuus osallistua. Odotan innokkaasti, mitä kesä tuo tulleessaan ja millaisia maalauksia kaupungissa tullaan näkemään", kertoo Salon kaupungin kulttuurituottaja Suvi Aarnio.

”On hienoa, että Salossa ollaan näin aktiivisia. Tärkeää on, että maalaukset tehdään turvallisesti. Siksi teimme lyhyet ohjeet, jotta kaikkien on helpompi toimia. Maalaajilla on myös huomioliivit, jotta maalauspuuhat eivät herätä ihmetystä kanssakulkijoissa. On ilo olla mukana tukemassa Saloa kaupunkiympäristön tuunauksessa”, sanoo Carunan avainasiakaspäällikkö Petri Parviainen.

Asutko Salossa ja haluat luoda kotisi lähellä olevaan jakokaappiin uuden ilmeen?

Toimi näin:

Kun valitset maalattavaa kohdetta, huomioi että sen tulee olla hyväkuntoinen ja pinnoiltaan ehjä. Maalausluvan saamiseksi, toimi näin:

 • Kirjaa ylös sähkökaapin sijainti (osoite, mahdollinen numerotunnus).
 • Tee luonnos maalauksesta. Muistathan, että teos ei saa olla Salon kaupungin, Lounean ja Carunan arvojen vastainen, mainos tai uskonnollisesti / poliittisesti kantaa ottava. Mikäli käytät valmista kuvamateriaalia, ota huomioon tekijänoikeudet.
 • Lähetä tiedot maalauskohteen sijainnista sekä luonnos maalattavasta teoksesta kaupungin kulttuurituottajalle, joka hyväksyttää luonnoksen Salon kaupungilla, Lounealla ja Carunalla. 

Maalauksen saa aloittaa vasta, kun lupa on myönnetty.

Kun valmista…

 1. Lähetä kuva valmiista teoksesta kaupungin kulttuurituottajalle tekijätietojen kera.
 2. Teoskuvia julkaistaan yhteistyökumppanien verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla. 
 3. Kiitos, kun jätit kädenjälkesi kaupunkiin!

Ohjeita maalaustyöhön

 1. Maalaaja vastaa itse teoksen toteutukseen vaadittavista materiaaleista ja tarvikkeista.
 2. Kaappi tulee puhdistaa huolellisesti liasta ja epäpuhtauksista ennen maalaamisen aloittamista.
 3. Sähkökaappien mahdolliset varoituskyltit ja tunnukset tulee suojata maalauksen ajaksi ja niiden tulee erottua selvästi maalauksen jälkeen.
 4. Kohteiden lukot ja saranat tulee suojata maalauksen aikana, ja suojat on poistettava välittömästi maalauksen jälkeen.
 5. Maaleina tulee käyttää ulkokäyttöön, maalattavalle pinnalle soveltuvia maalilajeja. Pohjamaalaus sekä valmiin teoksen pinnoittaminen lakalla on useimmissa tapauksissa suotavaa.
 6. Maalatessa tai teipatessa tulee käyttää asianmukaisia suojavarusteita, kuten käsineitä, suojanaamaria ja suojavaatteita. Jos haluat käyttää maalaustyössä projektiliiviä, joka kertoo ohikulkijoille toiminnan olevan luvallista, ole yhteydessä kaupungin kulttuurituottajaan.
 7. Salon kaupunki, Lounea eikä Caruna takaa teoksen kunnossapitoa tai pysyvyyttä. Salon kaupungilla, Lounealla ja Carunalla on myös oikeus poistaa tai korvata teos.

Lue lisää