Aurinkopaneelit muualle kuin katolle? Paneelit voi asentaa yllättävän moneen paikkaan

Artikkeli
Aurinkopaneelit muualle kuin katolle?
Oletko aikeissa tarttua tuumasta toimeen ja ryhtyä aurinkoenergian tuottajaksi? Aurinkopaneelien asennus ei ole kaikille entuudestaan selvää.

Aurinkokuningas Oy toimittaa paneeliratkaisuja kotimaan pohjoisiin olosuhteisiin. Selvitimme omistajalta Jarmo Saikkoselta vastauksia kysymyksiin, jotka saattavat mietityttää ostajaa.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Asiakkaan toiveiden lisäksi jokainen yksittäinen asennustyö vaatii ymmärrystä kohteesta.

”Lähtökohtana on se, että ratkaisu suunnitellaan aina tapauskohtaisesti materiaaleja ja asennustarvikkeita myöten. Aurinkopaneelit voivat tuottaa energiaa jopa kolmenkymmenen vuoden ajan, minkä vuoksi ei ole kenenkään edun mukaista myydä huonoa tai esimerkiksi väärin suunnattua järjestelmää”, kertoo Saikkonen.

Asennetaanko paneelit aina katolle?

Ensin katsotaan, minkä verran katolla on tilaa, sillä järjestelmä on syytä mitoittaa asiakkaan sähkönkulutuksen mukaan. Kun paneelit asennetaan katolle on huomioitava katon kaltevuus, ilmansuunta ja katon materiaali. 

"Paneelit voidaan asentaa myös maahan tai vaikka pystyseinään, jos katolla ei ole sopivaa paikkaa järjestelmälle. Katolle asentaminen on usein kuitenkin edullisin vaihtoehto, sillä muut ratkaisut vaativat lisää erilaisia kiinnitystarvikkeita.”

Kuka valitsee asennettavat paneelit?

Joskus asiakas toivoo tiettyjä paneeleja, mutta yleensä paneelit valitaan kohteen olosuhteet huomioiden. Usein fiksuinta on asentaa muutama tehokas paneeli, koska mitä vähemmän paneeleja asennetaan sitä pienemmät ovat myös kiinnitysjärjestelmästä syntyvät kustannukset.

”Paneeleita on sekä yksikiteisiä että monikiteisiä. Yksikiteiset ovat jopa 20 % tehokkaampia, mutta monikiteiset keräävät puolestaan hieman paremmin hajasäteilyä.”

Kuinka kauan asennus kestää?

Jokainen kohde on ainutlaatuinen, sillä mm. sää, materiaalien saatavuus ja asennukseen varattujen henkilöiden aikataulut vaikuttavat asennusaikaan. 

”Sanoisin, että vähintään kaksi päivää menee pienenkin n. 10 paneelin voimalan asennukseen invertterin asetuksineen, kun se tehdään huolella helpossa kohteessa ja asentajia on kolme yhtaikaa. Yleensä asentajia on 1–2 pienessä kohteessa, jolloin esim. 5 kWp asennukseen menee jopa kolme työpäivää, kun asennus tehdään normaalien työaikojen puitteissa.” 

Kaapelien reititys, yksittäinen poraus, jonkun ihan pienenkin komponentin puuttuminen, sään muuttuminen kesken asennuksen jne. voi muuttaa aikataulua myös silloin, kun kaikki on hyvin suunniteltu. 

”Kesällä olemme joskus asentaneet noin 9 kWp voimalan kahdessa päivässä ja ensimmäisenä päivänä oli vain yksi asentaja. Toinen yksin tehty päivä oli lyhyt ja se toinen oli kyllä pitkä. Toisaalta asiakkaalla on ollut kipsilevyseinä, jonka läpiviennin poraamiseen meni yhteensä puoli päivää, kun aluksi suunnitellun reiän kohdalta löytyi noin 30 cm syvyydestä teräspalkki, jota tunnistin ei havainnut. Sitten vain muutama sentti ylemmäs ja saman läpiviennin poraaminen vei noin 10 min.”

Onko paneelijärjestelmä heti käyttövalmis?

Kun paneelit on asennettu, tehdään sähköverkkoyhtiölle ilmoitus siitä, että uusi järjestelmä on mitattu ja testattu toimivaksi. Sen jälkeen järjestelmä voidaan kytkeä verkkoon ja aloittaa sähkön tuottaminen ja sopia ylijäämäsähkön myymisestä. Usein ylijäämä myydään sähköyhtiölle, jonka kanssa on solmittu sähkösopimus. 

”Ulkomailla myydään lohkoketjusovelluksien avulla sähköä suoraan jopa naapurille. Ehkä muualla nähdyt ratkaisut rantautuvat myös aikanaan koto-Suomeen.”

Millainen takaisinmaksuaika on?

Paneelien asennustyöstä voi saada kotitalousvähennystä, sekä toisinaan myös ARA myöntää rahoitusta omakotitaloihin ja kerrostaloyhtiöille. 

”Kotitalousvähennys on helpoin tapa tukea paneelien hankintaa. Kun huomioidaan kotitalousvähennys, takaisinmaksuaika on useimmiten noin 7–10 vuotta”, Saikkonen kertoo.

Lue lisää