Aurinkosähkön suosio jatkaa kasvuaan Carunan verkkoalueella – suurinta kasvu on ollut Etelä-Suomen ulkopuolella

Mediatiedote
Aurinkosähkön pientuotanto Carunan verkkoalueella jatkaa vauhdikasta kasvuaan. Tammi-kesäkuussa 2020 Carunan sähköverkkoon liitettiin noin 1 450 uutta aurinkosähköjärjestelmää. Suosituimpia paneelit ovat edelleen Etelä-Suomessa, mutta vuodesta 2014 eniten kasvua on tapahtunut Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Satakunnan verkkoalueilla.

Kesäkuun lopussa Carunan sähköverkkoon tuotti aurinkosähköä jo yli 8 000 pientuottajaa. Aurinkosähkön tuotantoteho on 72 MW, joka vastaa noin 3 800 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta*.

Caruna on tilastoinut pientuotantoa vuodesta 2014 asti. Eniten aurinkopaneeleja on edelleen Carunan alueista Uudellamaalla, Hämeessä ja Varsinais-Suomessa. Niitä löytyy kuitenkin jo satoja myös verkkoalueen pohjoisimmista osista Pohjois-Pohjanmaalta ja Etelä-Lapista, jossa määrä on kymmenkertaistunut vuoden 2014 jälkeen. Prosentuaalisesti eniten kasvua on ollut Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Satakunnassa.

”Liikenteen sähköistyessä myös sähkönkulutus kasvaa voimakkaasti. Asiakkaamme koko verkkoalueellamme ovat alkaneet tulla tietoisiksi oman aurinkovoimalan hyödyistä ja hyödyntämisestä lisääntyneeseen sähkön tarpeeseen”, Carunan asiakaskokemuspäällikkö Laura Sohlman kertoo.

Pientuottajista 95 prosenttia on kotitalouksia ja loput yrityksiä. Yritysten kiinnostus aurinkosähköntuottamista kohtaan alkoi näkyä voimakkaasti vuoden 2018 alussa. Työ- ja elinkeinoministeriö myöntää energiatukea yrityksille ja julkisille toimijoille uusiutuvan energian investointeihin.

”Maatiloille ja liikekiinteistöihin hankitaan suurempia aurinkosähköjärjestelmiä kuin kotitalouksiin. Tämä näkyy aurinkosähkön tuotantotehon suhteellisesti suurempana kasvuna järjestelmien määrään verrattuna. Kahdessa ja puolessa vuodessa järjestelmien tuotantoteho on kasvanut miltei viisinkertaiseksi,” Sohlman sanoo.

Pientuotannon aloittaminen entistä helpompaa

Caruna lanseerasi viime vuonna sähköisen palvelun, jossa voi neutraalisti vertailla eri palveluntarjoajien tarjoamia aurinkopaneeleja ja sähköautojen lataustolppia oman sähkönkulutuksen perusteella. Virtane.fi auttaa kuluttajia siirtymään nopeammin ja helpommin uusiutuvan energian tuottamiseen ja kuluttamiseen sekä sähköisiin ratkaisuihin.

”Haluamme omalta osaltamme tehdä uusiutuvan energian tuotannosta asiakkaillemme mahdollisimman sujuvaa ja helppoa. Asiakaspalvelumme neuvoo päivittäin lukuisia asiakkaitamme aurinkopaneeleihin ja sähköautoihin liittyvissä kysymyksissä. Uuden palvelun avulla asiakkaamme pystyvät löytämään saman tiedon itselleen parhaiten sopivina aikoina”, kertoo Sohlman.

Lisäksi Carunan käynnissä olevien verkonparannushankkeiden avulla rakennetaan vahvaa älyverkkoa, joka kestää paremmin energiajärjestelmän muuttumisen ja näin ollen mahdollistaa myös aurinkopaneelien liitettävyyden sähköverkkoon.

 

01-06/2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

Aurinkosähkön kokonaistuotantoteho (MW)

72,02

56,41

31,02

16,52

6,81

2,71

1,26

Aurinkosähköjärjestelmien lukumäärä (kpl)

8 046

6 604

4 034

2 331

1 123

414

198

Aurinkosähkön pientuotannon kehitys Carunan jakeluverkossa. Huom. luvut ovat kumulatiivisia ja kuvastavat aurinkosähkötuotannon tilannetta kunkin vuoden tai vuosipuoliskon lopussa.

*Vuoden 2019 lopussa sähköverkkoon liitetyn aurinkosähkön tuotantokapasiteetti oli koko Suomessa noin 198 megawattia. (Energiaviraston tiedote 18.6.2020)

Lue lisää