Bengtskärin historiallinen majakka kytkettiin sähköverkkoon

Artikkeli
Bengtskärin historiallinen majakka kytkettiin sähköverkkoon
Turunmaan saaristossa, ruotsinlaivan reittimatkan varrella, seisoo 1900-luvun alussa rakennettu Bengtskärin majakka. Tänä vuonna majakka liitettiin sähköverkkoon, ja ensimmäinen mantereelta tulevalla sähköllä toimiva pöytälamppu syttyi.

Bengtskärin majakka sijaitsee kallioisella luodolla, jossa syysmyrskyjen aikaan aallot huuhtovat joskus ovelle asti. Kaapelin vetäminen tällaiseen paikkaan vaati erityistä tarkkuutta ja taitoa. Sähköverkkoon liittämisessä piti huomioida monta asiaa: vuodenaika, säätila ja saarella pesivät haahkat.  

Bengtskärillä sähköjä tarvitaan sekä majoitustoimintaan että tukiasemien ylläpitoon. Ennen tätä vuotta saaren sähkö tuotettiin generaattoreilla. 

“Sähkön tuottaminen generaattoreiden avulla on kuluttanut suuria määriä polttoainetta ja vaatinut paljon huoltotyötä. Majakan liittäminen valtakunnan sähköverkkoon on ollut pitkäaikainen haaveemme, ja olemme erittäin kiitollisia siitä, että Caruna lähti mukaan toteuttamaan tätä haavetta", sanoo majakan isäntä Per Wilson

Bengtskärin historiallinen majakka kytkettiin sähköverkkoon
Sähkökaapeli kulkee maan pinnalle erikoisporattua reikää pitkin. Kuvassa: projektipäällikkö Tony Fagerström ja kaapelitoimittaja Prysmianin Olli Anttonen ja Katja Seppä.

Sähkökaapelia varten kallioon porattiin lähes 80-metrinen reikä 

Projektissa oli mukana carunalaisia eri puolilta organisaatiota. Projektipäällikkönä toimi Tony Fagerström ja rakennuttajapäällikkönä Dick Fagerholm

Majakkasaaren sähköistäminen sisälsi monta vaihetta. Ennen rakentamista kartoitettiin vaihtoehtoja sähkökaapelin reiteille, pyydettiin tarjouksia urakoitsijoilta ja haettiin rakennuslupaa aluehallintovirastosta. Suunnitteluvaiheessa kuultiin maanomistajia ja lähisaarten mökkiläisiä.  

Myös ympäristö oli otettava huomioon.  

“Milliäkään ei porattu ennen syyskuuta, kun saarella pesivien haahkojen pesimäaika sekä vilkkain veneilykausi oli ohi. Joitakin valmisteluja, kuten muuntamoiden perustuksia tehtiin", Carunan rakennuttajapäällikkö Dick Fagerholm kertoo.  

Sähköistämistä varten Caruna tilasi kaapelitoimittaja Prysmianilta erikoistilauksena 20 kilometrin pituisen sähkökaapelin. Kaapeli kulkee saarelle meren pohjassa, mutta käy kahdessa lähisaaressa pinnan yläpuolella. Se helpottaa myöhemmin huolto- ja korjaustöitä.  

Bengtskärissä kaapeli nousee maalle kallion läpi porattua reikää pitkin. Reikä alkaa maan pinnalta ja tulee ulos kalliosta 9 metrin syvyydessä. 

Bengtskärin historiallinen majakka kytkettiin sähköverkkoon
Telepaatti-laiva laskee kaapelin hitaasti peruuttamalla keulan yli.

Avomerellä seisovan kohteen sähköistäminen vaati erityistä suunnittelua 

Meri on haastava rakennusympäristö, vaikka syvyyttä on maksimissaan 20 metriä. Meren pohjaan laskettavaa sähkökaapelia varten pohja kartoitettiin kaikuluotaamalla ja sukeltamalla. Kaapeli laskettiin varovaisesti meren pohjaan metri metriltä erityiseltä Telepaatti-laivalta.  

Meriolosuhteet piti ottaa huomioon kaikessa rakentamisessa. 

“Muuntamokopit rakennettiin poikkeuksellisesti betonirunkoisina, jotta ne kestävät kovat sääolosuhteet”, Fagerholm sanoo.  

Haastavista olosuhteista huolimatta varsinainen rakennustyö kesti kaksi ja puoli kuukautta. Sähköt olivat päällä marraskuun puolessa välissä. Fagerholm kiitteleekin urakoitsija TLT:tä ja aliurakoitsijoita hyvin hoidetusta projektista.  

Tulevana kesänä Bengtskärin majakka jatkaa majoitus- ja turistitoimintaa. Saarella saatetaan nähdä tulevaisuudessa ehkä aurinkopaneelejakin.  

"Verkkosähkön myötä Bengtskärin tulevaisuus on turvatumpi kuin aikaisemmin. Majakalla voidaan nyt korvata öljylämmityskattilat kalliolämpöpumpulla ja ottaa merkittävä askel kohti fossiilivapaata tulevaisuutta", sanoo majakan emäntä Paula Wilson.    

Fagerholmilla on itsellään erityinen suhde Bengstkäriin.  

“Isoäitini isä oli rakentamassa majakkaa 1900-luvun alussa. Myöhemmin 1990-luvulla isäni oli mukana ajamassa kuorma-autolla hiekkaa saarelle, kun majakkaa remontoitiin. Hienoa, että pääsin itse mukaan sähköistämään majakkaa. Kiitokset kaikille hankkeissa mukana olleille”, Fagerholm sanoo.  

Kuvat: Dick Fagerholm ja Tony Fagerström 

Bengtskärin historiallinen majakka kytkettiin sähköverkkoon
Kaapelia laskettiin meren pohjaan 20 kilometrin verran.

Lue lisää