Carunan pohjavesialueilla on enää 35 pylväsmuuntamoa - vanhat muuntamot muuttuvat lusikoiksi

Mediatiedote
Carunan pohjavesialueilla on enää 35 pylväsmuuntamoa - vanhat muuntamot muuttuvat lusikoiksi
Pylväsmuuntajat ovat sähköverkon ilmajohtojen pylväisiin ripustettuja muuntajia. Ne korvataan vähitellen moderneilla puistomuuntajilla, jossa muuntajan ympärillä on tiivis muuntamokoppi. Vanhoista muuntajista noin 97 % päätyy kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön. 

Jos pylväsmuuntaja hajoaa, muuntajan öljyä päätyy luontoon. Puistomuuntamot on sen sijaan varusteltu öljykaukaloilla, joten onnettomuuden sattuessa öljyvahingon riski on huomattavasti pienempi kuin pylväsmuuntajilla. Etenkin pohjavesialueilla puistomuuntajat ovat huomattavasti vastuullisempi vaihtoehto. 

“Suljetussa kopissa sijaitsevat puistomuuntajat ovat sekä ihmiselle että luonnolle turvallisempi vaihtoehto. Puistomuuntamot ovat myös käyttäjälle helpompia”, sanoo Carunan järjestelmäkehityksen päällikkö Timo Kaartio

Vanhojen muuntajien materiaali kierrätetään 

 Vanhojen pylväsmuuntajien materiaali on lähes täysin uudelleenhyödynnettävissä. Muuntajien öljy otetaan talteen, puhdistetaan mahdollisista ympäristömyrkyistä ja uudelleenkäytetään. Suurin osa muuntajan materiaaleista on rautaa (70 %), alumiinia ja kuparia.  

“Puretun muuntajan osista valmistetaan esimerkiksi uusien autojen ja moottoripyörien osia, lusikoita ja kattiloita”, kertoo Carunan vastuullisuuspäällikkö Lotta Setälä.  

Koko Carunan jakeluverkon pohjavesialueilla on yhteensä enää 35 pylväsmuuntamoa, kun esimerkiksi Vuonna 2016 pylväsmuuntamoita oli pohjavesialueilla 1150.  

“Esimerkiksi Espoossa, Joensuussa ja Satakunnassa ei ole pohjavesialueella käytössä enää yhtään pylväsmuuntajaa”, Kaartio sanoo.  

Loputkin pylväsmuuntajat saneerataan pois Carunan jakeluverkkoalueen pohjavesien läheisyydestä tulevina vuosina. 

Carunan pohjavesialueilla on enää 35 pylväsmuuntamoa - vanhat muuntamot muuttuvat lusikoiksi
Pylväsmuuntajia korvataan vähitellen vastuullisemmilla puistomuuntajilla. Puistomuuntajaa ympäröi tiivis muuntamokoppi.

Lue lisää