Carunan vuosi 2024: Edistimme puhdasta siirtymää ja paransimme sähköverkon luotettavuutta

Uutinen
• Vuosi 2024 oli merkittävä edistysaskel Carunalle puhtaan siirtymän ja toimitusvarmuuden vahvistamisessa, vaikka sääntelyn kiristyminen rajoitti investointimahdollisuuksia.
• Yli 90 % Carunan yli 740 000 asiakkaasta on nyt toimitusvarmuuskriteerit täyttävien laatuvaatimusten piirissä.
• Uusia liittymäsopimuksia solmittiin noin 2 200 kappaletta, joista noin 800 oli liittymisoikeuksien muutoksia.
• Sähköverkkoomme tuotettiin noin 4,82 TWh uusiutuvaa sähköä, ja vuoden lopussa uusiutuvan energian tuotantokapasiteetti oli 2 332 MW.
• Aurinkosähkön pientuottajien määrä oli 32 000 alle yhden megawatin aurinkosähköjärjestelmissä.
• Vähensimme investointeja noin 60 miljoonaa euroa ja tehostimme operatiivisen toiminnan kustannuksia noin 2,5 miljoonaa euroa. Sitoutuneen pääoman tuotto oli 7,7 prosenttia, mikä on linjassa Energiaviraston kohtuullisen tuottotason (WACC) kanssa.

Vuosi 2024 oli Carunalle merkittävä edistysaskel puhtaan siirtymän ja toimitusvarmuuden jatkuvassa vahvistamisessa. Sääntelyn kiristyminen kuitenkin rajoitti yhtiön mahdollisuuksia investoida sähköverkon kehittämiseen.

Sähkön toimitusvarmuus on parantunut huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja häiriöt erityisesti haastavissa sääolosuhteissa ovat vähentyneet ja lyhentyneet, kun toimitusvarmuusinvestointeja on tehty systemaattisesti asiakkaiden luotettavan sähkönjakelun varmistamiseksi. 

”Kaikista Carunan yli 740 000 asiakkaasta alle 0.1 % koki enää yli 6 tunnin sähkökatkon taajamissa tai 36 tunnin katkon haja-asutusalueilla. Asiakkaistamme on tällä hetkellä yli 90 % (67 % vuonna 2013) toimitusvarmuuskriteerit täyttävien laatuvaatimusten piirissä”, sanoo Carunan toimitusjohtaja Jyrki Tammivuori.

Vuoden aikana toteutimme useita merkittäviä investointeja ja kehityshankkeita. Espoon Kolmirantaan valmistui uusi 110 kV / 20 kV sähköasema, joka parantaa alueen sähkönjakelun toimitusvarmuutta. Solmimme suurjänniteliittymissopimuksen Eurajoella, jossa Alightin 100 MWp:n aurinkopuisto on yksi Suomen suurimmista kehitteillä olevista aurinkoenergiapuistoista. 

Uusia liittymäsopimuksia solmimme noin 2 200 kappaletta, joista noin 800 oli liittymisoikeuksien muutoksia. Keskijänniteliittymiä valmistui ennätysmäärä yhteensä 43 kappaletta ja lisäksi 11 kappaletta keskijänniteliittymien tehonkorotuksia. Tämän lisäksi valmistui yksi suurjänniteliittymä. 

Valmistuneista keskijänniteliittymistä noin kolmasosa oli energiavarastoja. Energiavarastot ovat keskeisiä sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainottamisessa. 

Uusiutuvan energian pientuotantokapasiteetti nousi huomattavasti ollen 309 (259) MW, ja aurinkosähkön pientuottajien määrä nousi yli 4 000:lla alle yhden megawatin aurinkosähköjärjestelmissä. Toimialueellamme oli joka kymmenennessä omakotitalossa aurinkopaneelit. 

Sähköverkkoomme tuotettiin noin 4,82 TWh uusiutuvaa sähköä, ja vuoden lopussa uusiutuvan energian tuotantokapasiteetti oli 2 332 MW.

Kehitimme vuoden aikana asiakaspalveluamme muun muassa sähkökatkojen Sähkövahtipalvelu-viestintää, ja asiakkaat voivat nyt lisätä useampia vastaanottajia palveluun. Keväällä julkaisimme verkkosivuillamme uuden Kapasiteettikartta-palvelun yritysasiakkaille. Karttapalvelusta asiakkaat voivat tutustua alueisiin, joissa on vapaata kapasiteettia keskijänniteliittymien liittämiseksi jakeluverkkoon. 

Asiakastyytyväisyytemme pysyi ennallaan NPS:n ollessa 35. Asiakastyytyväisyyttä mitataan henkilöasiakkaiden, yritysten, maanomistajien, kunta-asiakkaiden sekä urakoitsijoiden keskuudessa. Vuonna 2024 noin 25 000 asiakasta vastasi Carunan asiakastyytyväisyyskyselyyn.

Lahjoitimme Ukrainaan 27 kappaletta 10 kV / 0,4 kV -jakelumuuntajia tukemaan sodassa vaurioituneen sähköverkkoinfrastruktuurin korjaamista.

Taloudellisessa mielessä pystyimme sopeuttamaan toimintaamme Energiaviraston muuttuneisiin valvontamenetelmiin. Leikkasimme investointeja noin 60 miljoonalla eurolla vuodelta 2024.  Leikkaukset koskivat kaikkea verkon rakentamista, kuten toimitusvarmuus- ja puhtaan siirtymän investointeja. 

Osinkoja ei maksettu vuonna 2024. Vapautuneella kassavirralla lyhennettiin lainaa ja vahvistettiin rahoitusasemaa.

Sitoutuneen pääoman tuotto oli 7,7 prosenttia vuonna 2024, mikä on linjassa Energiaviraston kohtuullisen tuottotason (WACC) kanssa.

”Sähkönjakelu on erittäin pääomavaltainen ala. Koska sähköverkkojen käyttöikä on vuosikymmeniä, tehdään päätökset seuraavien vuosikymmenten sähköistymiselle ja investoinneille nyt. Tämän vuoksi on tärkeää varmistaa, että viranomaisen sääntely mahdollistaa tarvittavien investointien tekemisen. Vahvat, toimitusvarmat sähköverkot ja vakaa sääntely luovat perustan yritysten investoinneille ja kilpailukyvylle,” sanoo Tammivuori.

Lue lisää