Elina Lehtomäki on Carunan sähköverkkojohtaja

Artikkeli
Elina Lehtomäestä piti tulla lääkäri. Opinnot Otaniemessä veivät kuitenkin mennessään. Nykyään hän on yksi Suomen harvoista naispuolisista sähköverkkojohtajista. “Olen juuri niin hyvä kuin tiimini on”, Lehtomäki summaa omaa johtamistaan.

Elina Lehtomäki johtaa Carunan sähköverkon hallinta ja operointi -yksikköä. Yksikkö huolehtii siitä, että sähköverkko pysyy kunnossa, ja sitä kehitetään suunnitelmien mukaisesti.  

Työelämässä Lehtomäki on siirtynyt muutaman vuoden välein roolista toiseen. Nuorta itseään Lehtomäki muistuttaisikin siitä, että ura johdattaa. Elämään voi suhtautua rauhallisesti eikä aina tarvitse tarkasti suunnitella sitä, mitä seuraavaksi urallaan tekee. Tärkeämpää on se, että huomio on siinä tehtävässä, josta juuri nyt vastaa. 

Lehtomäen ura alkoi loistoristeilijältä 

Lehtomäki opiskeli sähkötekniikan diplomi-insinööriksi Otaniemessä. Alavalinta ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys, sillä alun perin Lehtomäki tähtäsi lääketieteelliseen.  

"Ongelmien ratkominen ja syy-seuraussuhteet ovat aina kiinnostaneet”, Lehtomäki sanoo. 

Opiskeluaikana Lehtomäki työskenteli Kvaerner Masa -laivanrakentamolla, jolla rakennettiin huippuristeilijöitä Yhdysvaltoihin. Sinne Lehtomäki teki myös diplomityönsä. Hän oli mukana, kun risteilijöitä koeajettiin ennen luovutusta, mutta kosketus luksukseen jäi ohueksi. 

“Olin pohjakerroksessa konehuoneen vieressä mittaamassa jännitteenlaatua.” 

Loistoristeilijäalalta Lehtomäki siirtyi kymmeneksi vuodeksi sähköverkkoyhtiöiden edunvalvontatöihin. Hän oli mukana lainsäädäntövalmistelussa, kun Suomessa otettiin käyttöön älymittaus vuonna 2010. Siihen asti asiakkaiden mittarit oli käyty lukemassa kerran vuodessa jalkatyönä. 

“Vedin toimialamme työryhmää, jossa luotiin periaatteet tuntimittaukselle. Alkuperäinen teksti on paljon minun kynästäni”, Lehtomäki sanoo.  

Energiamurroksen tuoma haaste on työn suurin motivaattori

Vuonna 2010 Lehtomäki siirtyi Fortumin sähköverkkopuolelle vetämään teknistä asiakaspalvelua. Se oli Lehtomäen ensimmäinen esihenkilötehtävä. 

Parhaiten Lehtomäelle on jäänyt tuolta ajalta mieleen vuoden 2011 Tapani-myrsky, joka opetti verkkoyhtiöille paljon. Nykyään toiminnot ovat paljon automatisoidumpia, verkko säävarmempaa ja varautuminen tuleviin myrskyihin entistä koordinoidumpaa. 

“Myrskyn sähköverkolle aiheuttamat tuhot olivat massiiviset. Tapani-myrskyn aikaan vikailmoituksia tuli ovista ja ikkunoista ja puhelin soi. Pahimmillaan kolmasosa asiakkaista oli ilman sähköä, osa viikkokausia.” 

Carunalla Lehtomäki on vastannut kunnossapidosta, pieninvestoinneista, asiakaskokemuksen kehittämisestä sekä kehitys- ja innovaatioyksiköstä. Vuoden 2021 organisaatiouudistuksessa Lehtomäki siirtyi nykyiseen paikkaansa sähköverkkoyksikön johtajaksi. Miten se on sujunut?  

“Hyvin! Minulla on äärimmäisen ammattitaitoinen ja motivoitunut tiimi. Myös hyvä työilmapiiri tukee omaa motivaatiota”, Lehtomäki sanoo. 

Lehtomäki on aidosti kiinnostunut vastuualueestaan. Hän haluaa paneutua asioihin ja sparrailee mielellään oman tiiminsä kanssa. Kokemus tuo tekemiseen varmuutta. 

“Nuorempana johtajana olen varmasti puuttunut paljonkin yksityiskohtiin. Ihmisille on kuitenkin tärkeä motivaatiotekijä vastata itse omasta toiminnastaan", Lehtomäki sanoo. 

Ratkaisujen etsiminen energiamurrokseen ja ilmastonmuutokseen ovat sekä työn suurin haaste että isoin motivaattori. Sähkön kulutus ja tuotanto eivät ole koskaan aiemmin olleet näin isossa muutoksessa.  

“Energia-ala ei ole koskaan ollut niin kiinnostava kuin se nyt on”, Lehtomäki sanoo.  

  

Carunan sähköverkkojohtaja Elina Lehtomäki.

Lue lisää