Ella-myrsky katkoi sähköjä viikonloppuna – kymmenen vuotta sitten tuhot olisivat olleet pahemmat

Artikkeli
Myrskypilvi
Viime viikonloppuna Ella-myrsky kuritti Carunan asukkaita Satakunnassa, Lounais-Suomessa ja Länsi-Uudellamaalla. Myrsky saavutti Kustavin aikaisin perjantaiaamuna, ja tuulen nopeus nousi enimmillään 28 metriin sekunnissa. Puuskainen tuuli ja lumisade ovat ilmaverkon pahimmat viholliset.  

Kun myrsky iskee, Carunalla on valmis toimintamalli. Suurhäiriön johtoryhmä ottaa tilanteen haltuun ja myrskyvikojen hoitaminen ajaa kaiken muun edelle. Henkilöstöä varataan niin Carunan toimistolle kuin maastoonkin paikantamaan ja korjaamaan vikoja. Myös asiakaspalveluun ja viestintään lisätään henkilöstöä.  

"Tärkeintä on paikantaa viat mahdollisimman nopeasti, turvallisuudesta tinkimättä”, sanoo Carunan sähköverkkojohtaja Elina Lehtomäki 

Kelirikko ja voimakas lumisade hankaloittivat veneilyä myrskyn aikana. Siksi asentajia vietiin saariin helikopterilla korjaamaan sähköverkon vikoja.  

Enimmillään ilman sähköä oli viikonlopun aikana hieman yli 10 000 asiakasta. 

Maakaapeloitu verkko kestää enemmän  

Myrskytuhot kohdistuivat alueille, joilla ilmajohdot kulkevat metsässä lähellä puita ja oksia. Tulevaisuuden myrskyissä sähköttömiä on huomattavasti vähemmän, kun Carunan projektit alueella etenevät ja ilmajohtojen määrä vähenee. Kaapelointien vuoksi sähköverkon suurilta tuhoilta vältytään jatkossa.  

Ella-myrskyssä sähköverkon viat johtuivat erityisesti ilmajohdoille kaatuneista puista ja oksista. Joissakin paikoissa Carunan sähköverkkoon on asennettu digitaalisia antureita, jotka ilmoittavat linjoille kertyvästä lumesta. Ella-myrskyssä antureista ei kuitenkaan olisi ollut hyötyä, sillä tuhoja ei aiheuttanut lumi vaan linjoille kaatuneet puut.   

Suurimmalle osalle asiakkaista saatiin palautettua sähköt perjantain aikana.  

“Maakaapelointien myötä säävarmuuden lisäksi verkon kapasiteetti kasvaa, mikä mahdollistaa sähkönkäytön nopean lisääntymisen. Esimerkiksi teollisuus ja liikenne sähköistyvät, ja uusiutuvan energian määrä kasvaa, minkä vuoksi sähköverkkoa on määrätietoisesti uudistettava”, Lehtomäki sanoo.

Carunan Työmaat kartalla -palvelusta voit tarkistaa, millä alueilla sähköverkkoa kunnostetaan. Palvelusta näkee myös rakentamisen aikataulun. Tarvittaessa voit olla yhteydessä meihin palvelun kautta.  

Linkki Työmaat kartalla -palveluun  

Lue lisää