Espoon Otaniemessä sähköliittymäkin verhoillaan Aallon arkkitehtuuriin sopivaksi

Artikkeli
Espoon Otaniemessä sähköliittymäkin verhoillaan Aallon arkkitehtuuriin sopivaksi
Sähkönjakeluyhtiö Caruna on toimittanut Aalto-yliopistolle ja Fortumille 20 kilovoltin keskijänniteliittymän, jolla liitetään Fortumin uusi ilmavesilämpöpumppulaitos sähkönjakeluverkkoon.  

Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella Espoossa neljän rakennuksen Aalto Works -kortteli ja kuusi lähialueen rakennusta uudistetaan lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän osalta päästöttömäksi ja lähes kokonaan omavaraiseksi.  

Ilmavesilämpöpumppulaitos tuottaa Otaniemeen kaukolämpöä ja kaukokylmää eli se sekä lämmittää että viilentää kampusta. Hanke korvaa vanhaa polttamiseen perustuvaa kaukolämmöntuotantoa ja samalla edistää sekä Otaniemen että koko Espoon hiilineutraaliustavoitteita. 

“Fossiiliset energialähteet tuotannon osalta korvataan älykkäillä ja joustavilla ratkaisulla, jotka hyödyntävät mm. palvelinkeskusten ja jätevesien hukkalämpöjä, uusiutuvaa sähköä ja lämpöpumppuja, sähkökattiloita ja lämpöakkuja. Tekoäly optimoi järjestelmien toimintaa”, sanoo Fortumin projektipäällikkö Sampsa Köppä. 

Lämpö ja kylmä siirretään kiinteistöihin matalalämpö- ja kylmäverkkojen avulla ja tarvittaessa kulutushuiput katetaan uusiutuvalla kaukolämmöllä. Samalla kierrätetään jäähdytyksessä syntyvä lämpö alueen käyttöön, mikä parantaa sen energiatehokkuutta.  

Alvar Aallon arkkitehtuuri otettiin sähköverkon rakentamisessa huomioon 

Arkkitehti Alvar Aalto puolisoineen suunnitteli Otaniemen kampusalueelle asemakaavan, rakennuksia ja valaisimia. Arkkitehtuuri vaikutti myös tähän projektiin. 

“Ulkoasua on suunniteltu yhdessä Swecon arkkitehtien kanssa ja tiiviissä yhteydessä Espoon rakennusvalvontaan, jotta kokonaisuus on saatu sulatumaan yliopistoalueen arkkitehtuuriin sopivaksi. Lisäksi Fortumin lämpölaitos ulkoasuineen on suojeltu rakennus, joten tämä on pitänyt ottaa kaikessa tekemisessä huomioon”, Köppä sanoo.  

Aallon kädenjälki totettiin huomioon myös sähköliittymän rakentamisessa.  

“Carunan liityntäaseman eli asiakaskytkemön ulkoseinät tilattiin tummanruskeina ja varustettiin verkkoverhoilulla, jotta se sopii Aallon arkkitehtuuriin. Yleensä liityntäasemat ovat harmaita ja ilman julkisivuverhoilua. Sähköliitännällä Caruna tukee Espoon siirtymää kohti uusiutuvaa energiaa”, sanoo Carunan myynti- ja asiakaspäällikkö Lassi Vuokko 

Uusi liittymä valmistuu alkuvuonna 2023. Nyt tehtävä laajennus puistomuuntamoineen on valmis testeihin sekä varsinaiseen tuotantoon tämän vuoden alussa. 

Fortumin Aalto Works -projektin toinen osa kuuluu Espoo Clean Heat -ohjelmaan, jossa Fortum on yhdessä Espoon kaupungin kanssa sitoutunut hiilineutraaliin kaukolämmön tuotantoon Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella 2020-luvun aikana. Samalla kivihiilestä luovutaan vuoden 2025 aikana. 

Lue lisää