Etelä-Pohjanmaalla rakennetaan lähes 150 kilometriä toimitusvarmaa sähköverkkoa

Mediatiedote
Kurikan, Alavuden ja Peräseinäjoen sähköverkon ilmajohdoista osa korvataan kestävämmällä maakaapelilla ja osa uusitaan vaihtamalla sähköpylväät. Asukkaille projektit tarkoittavat varmempaa sähköntoimitusta myös sähkönkulutuksen kasvaessa. 

Vihreän siirtymän ja digitalisaation myötä sähkönkulutus koko Suomessa kasvaa ennennäkemätöntä vauhtia. Uusi jakeluverkko tukee Etelä-Pohjanmaan kasvavaa sähkönkulutusta ja tekee alueen sähköntoimituksesta entistä varmempaa.  

“Sähkö on perushyödyke, jota ilman yhteiskunta ei pyöri. Carunan tehtävä on turvata häiriötön sähkönsaanti myös silloin, kun myrsky tai tykkylumi koettelevat sähköverkkoja”, kertoo Carunan rakennuttajapäällikkö Jere Mättö. 

Uuden verkon rakentaminen kestää korkeintaan kaksi vuotta 

Etelä-Pohjanmaan haja-asutusalueella rakennetaan uutta maakaapelireittiä lähes 150 kilometriä. Hankkeen seitsemän projektia sijaitsevat alueilla Luopa (Kurikka), Hukkala (Alavus) ja Kankaanpää (Peräseinäjoki). Samassa yhteydessä nykyistä verkkoa ylläpidetään vaihtamalla alueiden 930 sähköpylvästä uusiin. 

Kurikan Luovan alueella ilmajohtoja kaapeloidaan noin 30 kilometriä, Alavuden Hukkalassa noin 47 kilometriä ja Alavuden Sillinperässä, Taipaleenkylässä ja Peräseinäjoen Kankaanpäässä yhteensä noin 72 kilometriä. 

Alueella vaihdetaan samalla 112 vanhaa pylväsmuuntajaa moderneihin puistomuuntamoihin, joissa on esimerkiksi kaukalo öljyvahingon varalle.  

“Verkon uusiminen on osa energiamurrosta – verkkojen pitää olla vahvat ja kestää kasvava sähkönkulutus siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan”, Mättö sanoo. 

Hanke toteutetaan vuoden 2023 aikana. Parhaillaan on käynnissä suunnitteluvaihe. Toimitusvarman verkon rakentaminen kestää korkeintaan kaksi vuotta. Caruna viestii alueen asukkaille koko projektin ajan ja kerää palautetta tyytyväisyyskyselyillä. 

Projektin yhteydessä katuja joudutaan kaivamaan hetkeksi auki, mutta kaivujäljet siistitään ja maisema ennallistetaan mahdollisimman hyvin. 

Carunan Työmaat kartalla -karttapalvelusta löydät työmaan tarkan paikan ja aikataulun ja voit ottaa tarvittaessa yhteyttä. Projektin pääurakoitsijana toimii ENP. 

Lue lisää