Fiksumpi sähköverkko rajaa sähkökatkoja itse – Carunan pilotti toteutetaan 12 kunnassa, jossa seuraava myrsky aiheuttaa lyhyempiä katkoja

Tällä hetkellä sähkönjakeluyhtiön operaattorit palauttavat sähköverkkoon sähköt manuaalisesti. Pilottikokeilussa tutkitaan, voiko järjestelmä paikantaa ja erottaa vian automaattisesti ja palauttaa sähköt vian ulkopuolella oleville asiakkaille.
“Kun aiemmin sähköverkon vika on aiheuttanut sähkökatkon tuhansille ihmisille, nyt pidempi katko aiheutuu vain muutamille kymmenille”, sanoo Carunan kehityshankepäällikkö Antti Rokka.
Koneäly on joissain asioissa ihmistä fiksumpi: se pystyy erottamaan vian ja palauttamaan sähköt nopeammin kuin ihminen manuaalisesti tekisi. Se vapauttaa ammattilaisten käsiä suurhäiriön aikana ja näkyy asiakkaille lyhyempinä sähkökatkoina.
“Kun sähkönkäyttö lisääntyy, meidän on käytettävä olemassa olevaa sähköverkkoa älykkäämmin ja tehokkaammin, jotta se riittää kasvaviin tarpeisiin. Yhteiskunta ei enää selviä pitkään ilman sähköä, joten tämänkaltainen vikojen rajaaminen on suuri voitto”, Rokka kertoo.
Pilotissa on mukana 12 sähköasemaa 12 eri kunnasta
Pilotissa on mukana 12 sähköasemaa 12 eri kunnasta, joissa älykkäämpi verkko parantaa toimitusvarmuutta keväällä 2023.
“Näillä alueilla asuvat ihmiset kokevat pilotin ansiosta toivottavasti lyhyempiä sähkökatkoja, kun viat päästään rajaamaan nopeammin. Tulevaisuudessa pilottiryhmää laajennetaan, kunnes se toivottavasti kattaa lopulta koko Carunan jakelualueen”, Rokka kertoo.
Pilotissa ovat mukana sähköasemat seuraavista kunnista:
- Kristiinankaupunki (Lålbyn sähköasema)
- Taivalkoski (Taivalvaaran sähköasema)
- Nauvo (Vikomin sähköasema)
- Kuusamo (Säynäjävaaran sähköasema)
- Närpiö
- Salo (Isokylän sähköasema)
- Aura
- Tuusula
- Vihti (Siippoon sähköasema)
- Vehmaa (Vinkkilän sähköasema)
- Lohja
- Raasepori (Karis Västran sähköasema)
FLISR-projekti eli Fault Location Isolation Supply Restoration (vian paikannus, erotus ja sähköjen palautus vika-alueen ulkopuolelle) käynnistettiin Carunalla alkuvuodesta 2023. Projekti jatkuu vuoden 2023 loppuun. Ensimmäiset testit pilottiasemille tehdään maaliskuussa 2023.