Hiilineutraali Suomi – aurinkotuotanto ja akut avainasemassa

Blogi
Elina Lehtomäki
Elina Lehtomäki
Sähköverkkojohtaja
Suomella on kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, ja aurinkotuotanto ja akut ovat tässä keskeisessä asemassa. Sähkönjakeluverkkojen rooli on merkittävä, jotta uusiutuvaa energiaa voidaan tuottaa paljon nykyistä enemmän ja jotta lisääntyvä sähkön käyttö on ylipäätään mahdollista, jos hiilineutraaliustavoitteet aiotaan saavuttaa.

Olemme tehneet paljon töitä aurinkoenergian lisäämiseksi. Toimme Carunan omakotisasujille helpon tavan neutraalisti vertailla juuri omaan sähkönkäyttöön sopivia aurinkoratkaisuja sähköisessä Virtane-palvelussamme. Samasta palvelusta löytyy myös sähköautolatausratkaisut yksityisasiakkaille ja taloyhtiöille. Caruna Plus -palvelussa on puolestaan helppo siirtää esimerkiksi lämminvesivaraajan lämmitys yöltä päiväaikaan, jolloin aurinko paistaa.

Taloyhtiöiden energiayhteisöt mukaan talkoisiin

Lisää helpotusta on tulossa, kun valmisteilla olevan työ- ja elinkeinoministeriön asetuksen myötä mahdollistuu taloyhtiön energiayhteisö sekä tuotannon ja kulutuksen tunnin sisäinen netotus. Olemme kehittäneet kumpaakin palvelua jo etukäteen ja lanseeraamme palvelut mahdollisimman nopeasti asetuksen voimaan astumisen jälkeen. Näin jokainen pientuottaja saa maksimihyödyn omasta voimalastaan.

Jo ennen tätä luovuimme pientuottajien syöttömaksuista verkkoon, ja teimme liittymisestä mahdollisimman helppoa ja nopeaa. Lisäksi Carunan kotitalouksien sähkömittarit ovat alusta asti netottaneet hetkellisesti tuotannon ja kulutuksen vaiheiden välillä.

Akkuteknologia kehittyy koko ajan

Akkuteknologia on toinen tärkeä osa tulevaisuuden energiasysteemiä. Tästä haemme Carunalla lisää osaamista ja kokemusta. Ensimmäinen akku on kytketty Inkooseen ja seuraavaksi haemme kokemusta pienemmistä hajautetuista ratkaisuista.

Kaikki tämä vaatii luotettavaa sääntelymallia yhteiskunnassa pitkällä tähtäyksellä. Asioita ei pidä tarkastella vain tässä hetkessä, mutta katsoa pitkälle tulevaisuuteen. Hiilineutraali Suomi saavutetaan yhteistyöllä.

Lue lisää