“Hyvä työilmapiiri ei synny tyhjästä”

Artikkeli
Carunan People & Culture -tiimi huolehtii siitä, että kaikilla on töissä hyvä olla. Millaista on tehdä töitä Carunan kulttuurin kanssa ja miten työelämä muuttuu tulevaisuudessa?  
Carunan henkilöstöpäällikkö Katri Sulkama ja HR-asiantuntija Iris Åkerlund sirkusteemaisissa asuissa.
People & Culture -tiimin Iris ja Katri heittäytyivät vapaalle sirkusteemaisessa Caruna-päivässä.

Henkilöstöpäällikkö Katri Sulkama ja HR-asiantuntija Iris Åkerlund työskentelevät Carunan People & Culture -tiimissä. He ovat henkilöstöpolitiikan asiantuntijoita. He huolehtivat esimerkiksi henkilöstön hyvinvoinnista ja auttavat tiimejä rekrytoinneissa. 

Carunalla on tälläkin hetkellä auki muutama paikka. Millaisille osaajille talossa on tarvetta? 

“Viime aikoina olemme rekrytoineet sähköverkko-osaamista, esimerkiksi rakennuttajapäälliköitä ja ICT-osaajia", Sulkama sanoo.  

Sulkama on ollut alalla vuosia. Åkerlund taas on edennyt Carunalla kesätyöntekijästä asiantuntijaksi. 

“Täällä on hyvät kehittymismahdollisuudet nuorelle. Moni työntekijä on aloittanut kesätyöntekijänä, jatkanut opintojen ohella ja saanut sen jälkeen vakituisen työpaikan. Mahdollisuuksia annetaan, jos niistä on kiinnostunut”, Åkerlund sanoo. 

Työn on oltava myös merkityksellistä  

Entä mitä työelämän asiantuntijat sanovat tulevaisuuden työelämästä? 

“Vaikka Carunan sukupuolijakauma on melko tasainen, olisi hienoa saada vielä lisää naisia alalle. Muutenkin ala kaipaa diversiteettiä”, Sulkama sanoo.  

Eri sukupolvilla on työelämälle erilaisia vaatimuksia. Pelkkä palkka ei motivoi, vaan työn on oltava merkityksellistä. Myös työn tekemisen tavat ovat muuttuneet. Työntekijät eivät enää välttämättä muuta työn perässä uudelle paikkakunnalle, kun työ onnistuu etänä. 

Vaatimukset työnantajaa kohtaan ovat kovemmat, ja kynnys työnantajan vaihtamiseen on madaltunut. Tämä tiedostetaan myös Carunalla, jossa työntekijöiden hyvinvointiin panostetaan jatkuvasti.  

“Työelämä vaatii muutosketteryyttä kaikilta, sekä alalla pitkään olleilta että uusilta tulokkailta”, Åkerlund sanoo.  

Carunalaiset ovat olleet pandemia-aikana siitä onnellisessa asemassa, että työt onnistuivat suurimmalta osalta myös etänä. Ketään ei ole lomautettu, ja esimerkiksi kesätyörekrytoinnit ovat onnistuneet suunnitellusti.  

Yhteiset tapahtumat ja lounasravintola kutsuvat ihmisiä toimistolle   

Toimistolle paluuta ja yhteishengen luomista on helpotettu yhteisillä tapahtumilla.  

Loppuvuodesta 2021 koko henkilöstölle järjestettiin virtuaalinen strategiapäivä, jossa yhteishenkeä kohotti filosofi Esa Saarinen. Koko henkilöstön Caruna-illassa carunalaisia viihdyttivät Ernest Lawson ja Anssi Kela, ja marraskuussa carunalaiset pelasivat sählyturnauksen salibandyn maailmanmestareita vastaan. Tiimejä ja yksiköitä on myös kannustettu järjestämään omia tapahtumia. 

Tapahtumien lisäksi carunalaisten hyvinvointia ovat lisänneet asiantuntijaluennot, joita ovat pitäneet esimerkiksi työpsykologit ja tunnekouluttaja Camilla Tuominen. Lisäksi terveyttä ovat lisänneet fysioterapeutin ja työterveyshoitajan toimistokierrokset sekä uudistettu lounasravintola Laturi.  

“Hybridimalli luo kuitenkin myös haasteita. Työntekijät tarvitsevat muutokseen erilaista tukea. Mielenterveys, jaksaminen ja työkykyasiat puhuttavat, ja niihin on kiinnitettävä erityistä huomiota”, Sulkama sanoo.

Entä miten jaksaa People & Culture -tiimi itse?  

“Hyvin! Hyvä yhteishenki ja kivat työkaverit auttavat jaksamaan arjessa. Tykkään siitä, kun saa auttaa ihmisiä pienissä ja suurissa asioissa ja olla läsnä ihmisten arjessa”, Åkerlund sanoo. 

Sekä Sulkama että Åkerlund tulevat energia-alan ulkopuolta, joten opittavaa on ollut paljon.  

“Oma tiimi on työssä voimavara. Välillä asiat ovat hankalia ja arkaluontoisia, joten on hienoa, että on joku jolle puhua. On myös mahtavaa seurata energiamurrosta läheltä”, Sulkama sanoo. 

Lue lisää