"Kiitos, että olette olemassa!"

Artikkeli
Lämmin kesäkuinen lauantai ja Tammisaaren vierasvenesatama, ilmassa on ensi-iltamaista jännitystä. Meripelastajien henkilökunta luotsaa kutsuvieraita ja muita tapahtumaa seuraamaan tulleita. Sataman leppeän tuulen aallokossa keikkuu meripelastajien upouusi pelastusalus. Tänään hän saa nimensä.

Meripelastajat toivottavat uuden aluksen tervetulleeksi yhdistykseen ilolla.

"Se, että juhlimme nyt uuden pelastusaluksen kastajaisia, on ollut pitkä ja jännittävä matka. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman lahjoittajia ja muita tukijoita - kiitos teille!", kiittää meripelastajien puheenjohtaja Tove Werner avauspuheenvuorossaan.

Uuden pelastusaluksen hankinta on ollut Tammisaaren meripelastajien haave ja tavoite jo pitkään. Kaksi viimeistä vuotta yhdistys on tehnyt meripelastustehtäviä avoveneellä. Se ei kuitenkaan sovellu aivan kaikkiin meripelastustehtäviin. Monikäyttöisemmän aluksen hankinta tuli aina vain ajankohtaisemmaksi, sillä meripelastajien toiminta on tullut yhä tärkeämmäksi lisääntyvän veneilyn takia.

Koska meripelastajat toimivat täysin vapaaehtoisvoimin, ei sillä ollut omasta takaa varoja veneen hankintaan. Varoja kerättiin lahjoituksina yksityishenkilöiltä. Yhdistyksestä otettiin yhteyttä myös yksityisiin yrityksiin, Caruna oli yksi heistä.

"Meripelastajien työ on elintärkeää paitsi jatkuvasti, mutta erityisesti hädän hetkellä. Samoin kuin meripelastajille, myös meille on tärkeää turvata niin asiakas- kuin työntekijäturvallisuus. Ilman muuta lähdimme tukemaan aluksen hankintaa", kertoo Carunan viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Anne Pirilä.

Tervetuloa perheeseen, Corinne Rescue!

Vierasvenesatamassa tunnelma tiivistyy, kun aluksen kummitäti Ann-Sofie Nylund ja meripelastajista Tove sekä Mikael Bäckman astuvat alukselle. On aika paljastaa sen nimi.

"Annan sinulle nimeksi CORINNE RESCUE", lausuu aluksen kummitäti Ann-Sofie Nylund juhlallisesti, ja rikkoo kasteen merkiksi samppanjapullon aluksen kylkeen.

Corinne Rescue nimettiin hankkeen pääsponsorin, Nylunds Boathouse Ab:n toimitusjohtajan Michael Nylundin ja hänen vaimonsa Ann-Sofien tyttären mukaan.

38 solmun tuntivauhdilla apuun - turvallisesti

10 metriä pitkä Corinne Rescue on varusteltu niin meripelastus- kuin ensiapuvälinein, isoin led-valoin, pimeä- ja lämpökameroin ja tutkalla. Korkeat laidat lisäävät turvallisuutta.

Corinne Rescue on Tammisaaren meripelastajien toinen alus, jossa on hytti. Siinä on myös hydraulisesti avattava keulaportti, joka parantaa mahdollisuuksia rantautua luonnonsatamiin ja helpottaa potilaan siirtoa veneeseen. 

Corinnella voidaan suorittaa 99 prosenttia kaikista vapaaehtoispalvelun pelastustehtävistä, joihin se matkaa vauhdikkaimmillaan 38 solmun tuntivauhdilla.

Kuvassa kaksi meripelastajaa sekä Nylunds Boathouse Ab:n toimitusjohtaja Michael Nylund perheineen.
Meripelastajien Mikael Bäckman Corinne Rescuen kannella
Tammisaaren meripelastajien uusi alus - Corinne Rescue

Hädän hetkellä on lohdullista tietää, että voi kutsua apua

"Meripelastajien toimintaa ei voi aliarvioida, ja meidän tulee olla kiitollisia heidän olemassaolostaan. Esimerkiksi viime vuonna meripelastajilla oli 33 pelastus- tai avunantotehtävä ja luultavasti tänä vuonna määrä on sama, jollei enemmän", sanoi kaupunginjohtaja Ragnar Lundqvist.

"Kaupunki on kiitollinen toiminnastanne, ja tiedämme että uudesta aluksesta on teille paljon hyötyä. Onnittelut ja onnea matkaan, meripelastajat!"

Merellä kaikki ei mene aina kuten on suunnitellut. Tällaisina hetkinä on hyvä tietää, että on joku, jonka kutsua apuun ja muistaa, ettemme ole yksin. 

"Apua odotellessa on elintärkeää tietää, että joku on tulossa. Odotusaika voi olla pitkä, mutta toivo pelastuksesta pitää meidät kasassa", lausui Jori Nordström, Suomen Meripelastusseuran toimitusjohtaja.

"Teitä ihmiset kutsuvat hädän hetkellä. Teidän vapaaehtoinen apunne on se, johon ihmiset luottavat hätätilanteessa. Te kohtaatte ihmisiä, jotka eivät voisi olla enempää kiitollisia avusta, jota olette antaneet."

Turvallista matkaa Corinne Rescuelle ja sen miehistölle!

Suomen meripelastusseuran toimitusjohtaja Jori Nordström

FSRS Ekenäs Sjöräddare rf – SMPS Tammisaaren Meripelastajat ry

Yhdistys perustettiin vuonna 1965. Sen tarkoituksena on

  • aktiivisesti osallistua meripelastustyöhön toiminta-alueellamme yhteistyössä viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa
  • edistää kiinnostusta meripelastusta kohtaan ja parantaa meripelastustaitoja
  • tukea muiden yhdistysten meriturvallisuustyötä

Meripelastusyhdistyksen päätoiminta-alue on Raasepori. Alue yltää Inkoosta Hankoon ja Pohjankurusta Suomenlahden keskelle. 

Sekä koulutus- ja ennaltaehkäisevää toimintaa että operatiivista toimintaa harjoitetaan vapaaehtoisvoimin. Aktiivisia jäseniä on parikymmentä, kokonaisjäsenmäärä on noin 380.
 
Meripelastajilla on ympärivuorokautinen päivystys. Sillä on keskimäärin kolmisenkymmentä pelastustehtävää vuosittain - isoista onnettomuuksista pieniin avunantoihin. 
 
Meripelastuksen hälytysnumero merialueilla: 029 41000
Trossi-palvelunumero ei kiireellisissä asioissa: 0800 30 22 30
 
www.ekenassjoraddare.org

Lue lisää