Koululaiset rakensivat pörriäisille kylän – 100 hotellia tarjoaa talvehtimispaikan uhanalaisille erakkoampiaisille Lohjalla
Pölyttäjien ja pörriäisten määrä on vähentynyt uhkaavasti. Niiden katoaminen on ongelma sekä luonnolle että ihmisille, sillä 75 prosenttia viljelykasveista tarvitsee hyönteispölytystä. Ilman hyönteispölytystä joudutaan jättämään hyvästit esimerkiksi omenoille, perunoille, kahville, mustikoille, mansikoille, päärynöille ja porkkanoille.
"Halusimme tehdä jotain luonnon hyväksi ja tuoda iloa paikallisesti, kun sähköverkkoa siirretään maan alle ja maata vapautuu muuhun käyttöön. Keväällä pohdimme, millainen olisi maailman kaunein kaapeliväylä. Silloin keksimme ajatuksen Lohjan pörriäiskylästä ja kukkakedosta", kertoo Carunan asiakkuusjohtaja Katriina Kalavainen.
Niityt ja kedot ovat uhanalaisia – pesäpaikka hyönteishotellista
Pörriäiskylä pystytetään syksyllä, koska hotelleista on hyötyä ympäri vuoden. Luonnonmukaisista materiaaleista valmistetuissa hotelleissa talvehtivat erityisesti yksin viihtyvät erakkoampiaiset. Elinympäristöjen vähenemisen vuoksi esimerkiksi kevätkolo-, kalvastörmä- ja ruokosorjoampiainen ovat uhanalaistuneet. (Punainen kirja, 2019)
"Lohjan luonto on upea. Nuorille paikallinen luonto ja luontokasvatus ovat tärkeä osa niin vapaa-aikaa kuin kouluarkeakin. Pörriäiskylä on hauska tapa suojella merkityksellisiä pörriäislajeja ja päästää samanaikaisesti nuorten luovuus valloilleen", kertoo Lohjan kaupungin markkinointipäällikkö Evita Malm.
Elinympäristöjen väheneminen on suurimpia syitä pölyttäjien uhanalaistumiselle. Pörriäiset asuvat niityillä, ahoilla ja kedoilla, joiden määrä on romahtanut vuosikymmenien saatossa. Niityt ja kedot luokitellaan Suomessa kaikista uhanalaisimpien luontotyyppien joukkoon.
Ensi vuonna Lohjalla on asuntomessut ja kukkaloistoa
Syksyn aikana Lohjan alakoululaiset ovat rakentaneet lähes sata pörriäishotellia. Caruna on tarjonnut hotellien rakennusmateriaalit koululaisille. Pörriäiskylä pystytetään Tytyrin peltoaukealle, missä sähköverkot ovat aiemmin olleet ilmajohtoverkkona.
"Maata vapautuu maakaapeloinnin ansiosta vuosittain 1 500 jalkapallokentän verran. Kun maa joka tapauksessa myllätään kaapelointiprosessissa, päätimme kokeilla jotain erilaista. Ajankohta on hauska, sillä ensi kesän asuntomessujakin ajatellen, uusia koteja ihastelevat Lohjalla pörriäiset ja ihmiset", toteaa Katriina Kalavainen.