Kuka voi olla energiantuottaja?

Artikkeli
Uusiutuva energiantuotanto tarkoittaa sähköä, joka tuotetaan hajautetusti pienemmissä yksiköissä ja jonka tuotanto vaihtelee sään mukaan.
Energian hinnoista ja lähteistä käydään vilkasta keskustelua, kun uutisotsikot täyttyvät energiakriisin vaikutuksista. Carunan innovaatiopäällikkö Matti Uusipaasto kertoo, kuka Suomessa voi toimia energiantuottajana ja millä ehdoilla.

Energiayhtiöiden lisäksi myös suuret yritykset voivat tuottaa energiaa omaan käyttöönsä. Yritysten tai tehtaiden yhteydessä olevien aurinkopaneelien tuotantoteho saattaa olla jopa useita megawatteja. Energiantuottajia voi kuitenkin löytyä myös naapurista, omasta perheestä tai työpaikan kahvipöydästä. Tällä hetkellä yksityishenkilöt voivat jopa tienata energiantuotannolla.

Mikrotuottajat, eli yksityishenkilöt ja taloyhtiöt, tuottavat yleensä muutamia tai korkeintaan kymmeniä kilowatteja energiaa. Mikäli mikrotuottaja on ylimitoittanut aurinkopaneelinsa, sähkön hintojen noustessa energiantuotannolla on voinut ansaita rahaa.

“Muutamana seuraavana vuonna energiantuotannosta saatavat tulot voivat olla suuria, mutta vuodesta 2025 lähtien sähkön hintojen arvioidaan taas laskevan lähemmäs entistä tasoa. Pitkällä aikavälillä on siis kannattavampaa mitoittaa tuotanto omaan käyttöasteeseen sopivaksi”, kertoo Carunan innovaatiopäällikkö Matti Uusipaasto.

Vaikka energian mikrotuotanto onkin yleistynyt, omavaraisuus tai yleisestä verkosta irrottautuminen ei Uusipaaston mukaan ole kannattava ratkaisu. Oman aurinko- ja tuulivoimatuotannon lisäksi riittävään ja tasaiseen energiantuotantoon vaadittaisiin dieselin polttamista sekä toimiva aggregaatti. Akut ja ohjausjärjestelmät ovat myös melko isoja investointeja.

“Pienimuotoinen energiantuotanto voi kuitenkin parhaimmillaan olla todella yksinkertaista, sillä aurinkopaneelien asentamiseen ei tyypillisesti vaadita edes erillistä luvitusta”, Uusipaasto kertoo.

Mikro- tai pientuottajilla ei ole käytännössä sähköntuotannon velvollisuuksia, eli tuotannosta ei tarvitse maksaa veroja eikä tuotannon aloittaminen vaadi rekisteröitymistä. Alle 100 kilovolttiampeerin järjestelmät eivät ole lainkaan verovelvollisia. Verkkoyhtiöön on kuitenkin oltava yhteydessä siinä vaiheessa, kun järjestelmää aletaan suunnitella. Liitäntää varten on täytettävä tarvittavat lomakkeet, jotta sähköä voidaan tuottaa myös verkon suuntaan. 

“Periaatteessa kuka tahansa voi olla energiantuottaja, kunhan toiminta on riittävän pienimuotoista ja verkkoyhtiö tietää, mitä olet tekemässä”, Uusipaasto tiivistää.

Lue lisää