Laatupäällikön blogi: Hyvin rakennettu verkko kestää aikaa

Blogi
Laatupäällikkö Joonas Suikula.
Joonas Suikula
Laatupäällikkö
Carunalla on kaksi laatupäällikköä. Kun toinen jäi perhevapaalle, tuuraaja löytyi organisaation sisältä. Joonas Suikula on nyt toiminut laatupäällikön sijaisena lähes kahdeksan kuukautta. Hän vastaa Carunan rakentamisen laadusta. Kysyimme Joonakselta, miltä laatupäällikön työ on maistunut.
Joonas Suikula on Carunan laatupäällikkö.

Miten päädyit laatupäälliköksi?

”Alun perin pääsin laatupäällikön perhevapaan sijaiseksi, kun viimeistelin diplomityötäni Carunalle. Halusin jatkaa työskentelyä talossa, ja paikka avautui hakuun juuri sopivasti. Minulla on kokemusta rakennusalalta ja tehoelektroniikkateollisuuden laadunvarmistuksen parista, mikä on antanut hyvän pohjan laatupäällikön sijaisuuteen. Lisäksi aiempi tehtäväni Carunan käyttökeskuksessa on auttanut työssä.”

Mitä laatupäällikkö tekee? Millainen on tyypillinen työpäivä?

“Laatupäällikön vastuulla on rakentamisen laatu, mihin kuuluu kenttätöiden laadun lisäksi työturvallisuus ja materiaalien kierrätyksen koordinointi. Työhön kuuluu paljon raportointia, analysointia ja kehittämistä. Tapaan paljon kumppaneitamme - niin johtoa kuin suorittavaakin henkilöstöä.

Välillä päivät ovat täynnä juoksevia asioita, kenttäkäyntejä ja koulutuksia urakoitsijoille ja valvojille. Välillä on rauhallisempaa, ja silloin jää aikaa syventyä kehitysprojektien ytimeen. On tässä käyty porukalla kierrätystehtaallakin ja vedetty iso yhteistyöpäivä valvontakumppanimme Rejlersin kanssa. 

On päiviä, kun puhelin ei soi kertaakaan ja sähköposti on kuin Saharan autiomaa. Vastapainona on päiviä, jolloin puhelin soi taukoamatta ja sähköpostitulva muistuttaa Atlantiksen kohtalosta.”

Mitä haasteita laatupäällikkö ratkaisee? Miksi se on tärkeä positio yrityksessä?

“Laatupäällikkönä ratkon laadunvalvonnan lomakkeiden ja kierrätystilausten haasteita, painin järjestelmien kanssa ja kokoan Carunan näkemyksiä kentältä nouseviin kysymyksiin. Pääsääntöisesti en työskentele yksin, vaan ongelmat vaativat panosta sekä carunalaisilta että yhteistyökumppaneiltamme. Kaikki ongelmat on tähän mennessä saatu ratkaistua yhdessä. 

Sähkönjakelussa laatu vaikuttaa verkon elinkaarikustannuksiin: laadukkaasti rakennettu verkko kestää aikaa. Onkin tärkeää seurata tekemisen laatua ja ohjata sitä entistä parempaan suuntaan. Laadukas verkko on turvallinen ja kustannustehokas pitkälle tulevaisuuteen.”

Miten laadusta pidetään huolta? 

“Carunan laadunvalvojina kentällä toimivat pääsääntöisesti laadunvalvontakumppanimme Rejlersin valvojat ja Carunan projektipäälliköt. Lisäksi jokaisella carunalaisella on mahdollisuus vaikuttaa turvallisuuteen ja laatuun esimerkiksi käydessään Safety Walkilla. Kentällä tehtyjen tarkastusten pohjalta lasketaan projekti- ja urakoitsijakohtaiset laatu- ja poikkeamienkäsittelyluvut, joiden pohjalta tehdään tarpeelliset toimenpiteet rakennetun verkon laadun varmistamiseksi.”

Onko jokin yllättänyt, kun olet hypännyt laatupäällikön saappaisiin?

”Selvitin kyllä etukäteen minkälaiseen hommaan hain, mutta siitä huolimatta tehtävien monipuolisuus pääsi yllättämään. Työn omaksumisessa auttoi aiempi kokemukseni opiskelijajärjestötoiminnassa ja Carunan suurhäiriöorganisaatiossa. Olen oppinut sijaisuuden aikana paljon uutta ja päässyt soveltamaan osaamistani. Yksikään päivä ei ole ollut samanlainen, mutta onneksi rutiinejakin on päässyt muodostumaan.”

Millaista on olla töissä Carunalla?

”Carunalla on todella kiva olla töissä. Työtehtävät ovat monipuolisia, ja vaihtelua on tarjolla. Lisäksi minulla on ollut onni saada työskennellä sellaisten ihmisten kanssa, joilla on paloa energia-alaa, toisten auttamista ja yhdessä tekemistä kohtaan. 

Erityisesti myrskyissä yhteen hiileen puhaltaminen on jäänyt aina päällimmäisenä mieleen. Parasta ovat ihmiset, ja ei siitä haittaakaan ole, että työkin on kiinnostavaa ja mielekästä.” 

Joonas Suikula riippumatossa.
Kuusamon työmatkalla tarjoutui mahdollisuus yhdistää työ ja harrastus ja nukkua yö riippumatossa.

Lue lisää