“Lapset ovat pieniä vain kerran ja siitä pitää nauttia” - Carunalla kannustetaan isiä perhevapaaseen

Artikkeli
Suomen lain mukaan isällä on oikeus isyysvapaaseen ja vanhempainvapaaseen. Sen lisäksi moni käyttää ylimääräisen hoitovapaan, jonka pituus sovitaan yhdessä esihenkilön kanssa. Pelkkä lain noudattaminen ei kuitenkaan tee yrityksestä perheystävällistä. Töistä pois jääminen lapsen vuoksi vaatii rohkaisua niin esihenkilöltä kuin tiimikavereiltakin.

Janne Oksanen ja Teemu Ruoppa ovat pitäneet muutaman kuukauden pituisen perhevapaan jokaisen lapsensa kohdalla. Kysyimme heiltä, miten Carunan perheystävällisyys on toteutunut. 

Onko perheystävällisyys vain sanahelinää?  

“Tuskin on olemassa yritystä, joka ei sanoisi olevansa perheystävällinen. Sanojen arvo punnitaan kuitenkin siinä vaiheessa, kun perheenlisäystä tapahtuu”, sanoo Carunan business controller Janne Oksanen, joka on juuri jäämässä toiselle hoitovapaalleen.  

Oksasen ja Ruopan mukaan perheystävällisestä yrityskulttuurista kertoo se, miten ihmiset suhtautuvat ilmoitukseen jäädä töistä pois. Esihenkilön myönteisestä suhtautumisesta Oksanen on antanut positiivista palautetta jo aiemmin.  

“Kun sain ensimmäisen lapseni, esihenkilöni sanoi, että lapset ovat pieniä vain kerran, siitä täytyy nauttia. Suhtautumisesta näkee, ettei perheystävällisyys ole vain sanahelinää”, Oksanen sanoo.  

Tulevat isät suhtautuvat töistä pois jäämiseen myönteisesti. Työpöydän tyhjentäminen muutamaksi kuukaudeksi ei jännitä, kun luottamus tiimiin on kunnossa.  

Vastuullinen työnantaja tukee erilaisissa elämäntilanteissa  

Töistä pois jääminen edes hetkeksi vaatii järjestelyjä.  

“Viimeksi kun olin pois töistä, työtehtävät järjesteltiin tiimin sisällä. Tällä kertaa tiimiin palkataan ulkopuolinen konsultti, jotta kenenkään työkuorma ei kasva liian isoksi. Se osoittaa, että työnantaja huolehtii, ettei kenenkään perhevapaa kaadu muiden niskaan”, Oksanen sanoo.  

Myönteinen suhtautuminen erilaisiin elämäntilanteisiin ja perheenlisäykseen on yritykselle kilpailuetu. Myös Oksanen ja Ruoppa myöntävät, että perheystävällinen yrityskulttuuri vaikuttaa siihen, haluaako yrityksessä työskennellä. Carunan kilpailuetuna on esimerkiksi lastenhoitopalvelu Pilke, jonka voi ottaa avuksi, kun lapsi sairastaa. 

Entä miltä tuntui palata takaisin toimistolle hoitovapaan jälkeen?  

“Lasten kanssa kotona oleminen on samaan aikaan tylsää ja intensiivistä. Koko ajan pitää seurata, että mitä on seuraavaksi menossa suuhun. Ensimmäinen viikko töissä meni työelämän uudelleenopetteluun”, Ruoppa myöntää.  

Tulevien isien mukaan Caruna on tukenut perheen ja työn yhdistämistä myös hoitovapaiden jälkeen. Ruoppa työskenteli ensimmäisen lapsensa syntymän jälkeen nelipäiväistä työviikkoa, jolloin lapsen tarhan aloittaminen onnistui pehmeästi. Myös etätyömahdollisuus on lisännyt joustoa vanhemmuuteen.  

“Carunalla on terve yrityskulttuuri, ja työpaikka asettaa rajat työnteolle. Kukaan ei odota, että vilkuilen puhelinta vapaa-ajalla", Ruoppa sanoo.  

Carunalla kannustetaan isiä perhevapaaseen

Lue lisää