Lapsille sähköturvallisempi koulumatka myös Kauniaisissa

Artikkeli
Pilottihankkeessaan Caruna asentaa muuntamoihin ja jakokaappeihin antureita, joiden avulla varmistetaan, että sähkölaitteiston suojaavat rakenteet ovat ehjät.

Vuonna 2020 Caruna asensi antureita Espooseen koulujen ja päiväkotien läheisyyteen. Tänä vuonna antureita asennetaan muuntamoihin ja jakokaappeihin myös Kauniaisissa. 

Carunan kunnossapitoanalyytikko Iiris Rauhalammin mukaan lasten suosimilla alueilla on erityisen tärkeää varmistaa alueen sähköturvallisuus.  

”Muuntamot ja jakokaapit tarkastetaan säännöllisin väliajoin, mutta IoT-sensoreilla pystymme valvomaan kohteita reaaliaikaisesti”, Rauhalammi kertoo.  

Tekoäly tekee sähköverkosta älykkäämmän 

IoT tulee sanasta Internet of Things. IoT:ssä esineet keskustelevat toistensa kanssa verkon välityksellä. Tällaista tapahtuu esimerkiksi moderneissa autoissa, jotka kertovat itse huollon tarpeestaan tai kahvinkeittimessä, joka keittää kahvin herätyskellon soidessa.  

Reaaliaikaiseen dataan perustuva mittaustieto auttaa sähköverkon kunnossapitoyksikköä reagoimaan havaittuihin muutoksiin aiempaa nopeammin. Näin vältytään laitteiston rikkoutumiselta ja ylimääräisiltä sähkökatkoilta.  

Sensorointia hyödynnetään myös muissa sähköverkon osissa. Antureita käytetään esimerkiksi tunnistamaan, milloin sähköverkoille kertyy tykkylunta. Sensorien lähettämä data helpottaa myös Carunan ja urakoitsijoiden työtä, kun esimerkiksi lumen aiheuttamia vikoja ei tarvitse etsiä maastossa tarpoen. 

Kokeilu aloitettiin Espoossa, ja laajentaminen Kauniaisten puolelle on osa suunniteltua kokonaisuutta. 

”Pilotti on jo tähän mennessä ollut hyvin opettavainen. Olemme saaneet paljon positiivisia oppeja IoT:n hyödyntämisestä sähköverkon kunnossapidossa sekä pystyneet luomaan pohjaa entistä älykkäämmälle sähköverkolle”, Rauhalammi sanoo.  

Carunan kunnossapitoanalyytikko Iiris Rauhalammi esittelee valkoista IoT-sensorilaitetta.

Lue lisää