Lasten ja nuorten taidetta sähkökaappeihin Hyrylässä

Artikkeli
Tuusulan kunta sekä sähköverkkoyhtiö Caruna toteuttavat kevään aikana lasten ja nuorten tekemää taidetta sähkökaappeihin Tuusulan Kirkkotielle. Taidetta projektiin ovat tuottaneet Hyökkälän koulun ja Tuusulan kuvataidekoulun oppilaat sekä Väinölän päiväkodin, Päiväkoti Sympaatin ja Steinerpäiväkoti Pohjantähden lapset. Projektin virallinen julkistamispäivä on Tuusula-päivänä 22.7.

Sähkökaappien siistiminen on ollut toiveena pitkään

"Jakokeskusten siistiminen on ollut esillä vuosia, mutta se on jäänyt toiveiden asteelle. Nyt pääsimme Carunan kanssa mukavasti toteutukseen. Projektin tavoitteena on saada aikaiseksi pysyvä toimintatapa ja periaatteet, joiden mukaan voimme tehdä Carunan kanssa yhteistyötä jatkuvasti. Samaan ympäristömme siistimiseen liittyy myös bussikatosten kunnostushanke", kertoo hankkeen syksyllä liikkeelle laittanut Jussi Salonen.

Caruna toteutti Tuusulan asuntomessualueelle kesällä 2020 kolmeen jakelukeskukseen teippaukset Tuusulan kuvataidekoulun sekä Pekka Halosen Akatemian oppilaiden töistä.

"Saimme projektille jo olemassa olevaa mallia Tuusulan Asuntomessujen Taidemuuntamo-hankkeesta ja se oli luonnollinen jatkumo jakelukaappien siistimiselle Tuusulassa", kertoo projektin koordinoinnista vastaava kulttuurituottaja Pilvi Hokkanen.

"Annamme yleensä aina luvan jakokaappien ja muuntamoiden siistimishankkeisiin. Maalattuina ja siistittyinä nämä tylsät, mutta tärkeät sähköverkon osat piristävät niin katukuvaa, kuin asukkaita. Olemme ennenkin olleet muutamissa projekteissa mukana, ja meillä on niistä hyviä kokemuksia. Tuusulan projektiin lähdimme mukaan innostuneina", sanoo Carunan avainasiakaspäällikkö Markus Talka.

Teosten aiheena lapsille tärkeitä asioita Tuusulassa

Projektin koordinointivastuun otti syksyllä Tuusulan kulttuuripalvelut, ja aluksi kartoitettiin projektiin valittavat kohteet, joita löytyi runsaasti Kirkkotien varrelta. Projektiin haettiin kuvia lapsille ja nuorille tärkeistä asioista Tuusulassa. Teosten aiheena on Mun Tuusula; Mitä Tuusula voi lapselle olla, oma harrastus, koti, perhe, ystävät, mieluisin paikka Tuusulassa ja mitä on kiva tehdä Tuusulassa.

Teoksia tehtiin valittujen kaappien lähialueen päiväkodeissa, Hyökkälän koulussa ja Tuusulan kuvataidekoulussa. Osallistumistöitä tuli yhteensä 168 kpl, joista Tuusulan kunnan kulttuuripalveluiden, Tuusulan kuvataidekoulun sekä Caruna Oy:n edustajat valitsivat noin 50 teosta sähkökaappeihin toteutettavaksi.

"Pidämme kovasti siitä, että lapset ja nuoret ovat mukana suunnittelussa. Tuusulalaisten rakkaus kotiseutuun, sen luontoon ja historiaan toteutuu teoksissa upeasti", sanoo Carunan Markus Talka.

Valitut teokset on siirretty digitaaliseen muotoon skannaamalla ja siitä edelleen tarrakalvolle, joka kiinnitetään kahdeksan sähkökaapin julkisivuun sekä yhteen isoon muuntamoon kuvakollaasiksi aseteltuna. Teos voi säilyä metallipinnalla jopa 5-10 vuotta. Kaikki osallistuvat työt julkaistaan nettigalleriassa heinäkuussa Tuusula-viikolla ja projektin virallista julkistamista juhlitaan Tuusula-päivänä 22.7.2021.

"Toivomme, että projektilla on piristävä vaikutus ja se elävöittää Tuusulan katukuvaa sekä saa ihmiset liikkeelle katsomaan kaappeja koko perheellä. Suuren osallistujamäärän vuoksi vastaaville projekteille on selkeästi kysyntää. Saimme valittua ihania teoksia koristamaan kaappeja", kertoo kulttuurituottaja Pilvi Hokkanen.

Kuvat:
Jessi, Hyökkälän koulu, 9. lk.
Matias, Hyökkälän koulu, 9. lk.
Päiväkoti Sympaatin lapset
Eskariryhmä Aino, Väinölän päiväkoti

Lisätietoja projektista:
Kulttuurituottaja Pilvi Hokkanen, Tuusulan kaupunki
pilvi.hokkanen@tuusula.fi
Puh. 040 314 3437

Lue lisää