Löytyykö pakohuoneesta avain vetovoimaan?

Blogi
Koodilukkoja, piilotettuja avaimia ja kryptisiä vihjekirjeitä. Niistä on pakohuone tehty. Asia tuli tutuksi kesän aikana monille kotikunnassani Isojoella, sillä pääasiallinen työtehtäväni Carunan Duunienergiaa-kampanjan avulla palkattuna työntekijänä oli pakohuoneen pyörittäminen kolmen viikon ajan.
Karttapallo, kirjoja ja kirjoituskone puupöydällä

"Se, että sain olla osaltani tarjoamassa kuntalaisille elämyksiä ja kenties innostaa heitä viettämään aikaa läheistensä kanssa ja samalla tutustumaan kuntaamme uudella tavalla, oli palkitsevinta koko kesässä."

Ensimmäisellä työviikollani keskityin pakohuoneen pulmien ja tarinan kehittelyyn. Lähtökohtaisesti tavoittelin huoneen sopivan kaiken ikäisille ja edustavan kuntaamme. Pakohuoneen tiloiksi oli varattu vanha vilja-aitta kunnan paalupaikalta. Muutama vuosi sitten kesäkahvilana toiminut siisti, 1800-luvulla rakennettu miljöö oli tunnelmaltaan monipuolinen. Hämärässä huoneessa saattoi jo ilman sisustamista astua toiseen maailmaan.

Pakohuoneiden pedagoginen käyttö kiinnosti

Tiesin jo aloittaessani haluavani pakohuoneen tarinaan jotain syvyyttä, joka myös toisi esille kotikuntani historiaa. Pakohuoneiden pedagoginen käyttö on ollut monien tutkimusten kohteena, ja tunsin itsekin psykologiaa lukiossa opiskelleena Mihály Csíkszentmihályin teorian flow-tilasta. Arkikielellä ihminen paneutuu flow-tilassa erityisen syvällisesti tavoitteensa suorittamiseen ja suorittaa siis tehtävää parhaalla mahdollisella tavalla. Tahdoin huoneesta haastavan, mutta samalla sellaisen, että jokainen asiakas voisi lähteä sieltä hymyssä suin. Mahdollisia lapsiperheitä varten tarinan oli oltava suhteellisen kevyt, mutta sen oli oltava myös aikuisten makuun.

Harkinnan jälkeen päätin, että pelaajien oli kuudenkymmenen minuutin sisällä löydettävä kaulakoru huoneesta, tai he eivät saisi paikallisen rouvan heille jättämää perintöä. Tarina mahdollisti myös miljöön käytön klassisen tunnelman luomiseksi. Rukki, räsymatto, kirjoituskone, vanha karttapallo ja tietosanakirjasarja viimeistelivät huoneen niin estetiikan kuin pulmienkin suhteen. Lopulta minulla oli valmiina pakohuone, jota ehti käydä kokeilemassa neljäkymmentä porukkaa.

"Parasta työssä oli ehdottomasti perheiden ja kaveriporukoiden yhteistyön seuraaminen"

Kesätyöni #duunienergiaa-kampanjan kautta antoi minulle paljon. Pääsin testaamaan luovuuttani ja kykyäni luoda konsepti, jota myös markkinoin kunnan sosiaalisessa mediassa. Opin työpäivieni aikana paljon, mutta parasta työssä oli ehdottomasti perheiden ja kaveriporukoiden yhteistyön seuraaminen. Se, että sain olla osaltani tarjoamassa kuntalaisille elämyksiä ja kenties innostaa heitä viettämään aikaa läheistensä kanssa ja samalla tutustumaan kuntaamme uudella tavalla, oli palkitsevinta koko kesässä. Ehkäpä tällaiset asiat voivat olla avain vielä astetta vetovoimaisempaan kuntaan, jossa jokainen kuntalainen löytää hyvää energiaa.

Konsta, vuoden 2021 Isojoen kunnan Duunienergiaa-kesätyöntekijä

Kesätöitä nuorille yhdessä kuntien kanssa

Haluamme #Duunienergiaa-kampanjalla mahdollistaa paremmat työllistymisnäkymät nuorille. Kesän aikana autamme kuntia palkkaamaan nuoria kesätöihin eri puolilla Suomea. Vuoden 2021 Duunienergiaa-kampanjassa nuorten työllistämisen lisäksi keskitytään ilmastoon. Haluamme edistää kuntien kiinnostusta ilmastoasioihin ja nostaa esiin kuntalaisten omia ilmastotekoja. Osana Duunienergiaa-kampanjaa nuoret jakavat tietoa ilmastoteoista kuntien sosiaalisen median kanavilla.

Lue lisää