Luentosaleissa ei tule ajatelleeksi, kuinka paljon työtä sähköverkon ylläpitämiseen liittyy

Blogi
Laura Markkanen, Carunan kesätyöntekijä.
Laura Markkanen
Kesäharjoittelija, Carunan käyttökeskus
Etenkin opintojeni edettyä ja oltuani Carunalla olen huomannut, että sähköverkon asiat eivät ole vain sähkötekniikkaa, vaan ne ovat laaja osa energiasysteemiä ja siten tärkeä osa koko energia-alan toimintaa.
Laura Markkanen, Carunan kesätyöntekijä.

Opiskelen neljättä vuotta energiatekniikkaa pääaineenani Energy Systems and Markets. Uusiutuva energia on helposti ensimmäinen asia, joka energiatekniikan opinnoista tulee mieleen. Todellisuudessa energiasysteemit ovat kuitenkin laaja kokonaisuus, joka sisältää myös sähköverkot tärkeänä energian siirron ja tulevaisuuden kehityssuuntien mahdollistajana.

Työtehtävät Carunalla kiinnostivat opintojeni myötä, sillä uskoin saavani paljon irti sähköverkkojen parissa työskentelystä. Carunalle kesätöihin päädyin ensimmäisen kerran vuonna 2021, jolloin toimin verkkopalveluasiantuntijana. Tänä vuonna halusin kuitenkin uusia haasteita. Siksi hain kesätöitä myös muista Carunan tiimeistä, ja pääsinkin käyttökeskustiimiin. Vaikka kesätyöt ovatkin samassa yrityksessä ovat työtehtävät olleet täysin erilaisia. Tämän vuoksi kiinnostukseni sähköverkkojen toimintaa kohtaan on kasvanut ja osaamiseni alalla päässyt kasvamaan entisestään.

Carunan käyttökeskuksessa tehdään töitä vuorokauden ympäri

Kesän aikana olen tehnyt monenlaisia työtehtäviä erilaisissa työporukoissa, ja sen vuoksi tunnenkin päässeeni osaksi Carunan työyhteisöä. Tehtäviini on kuulunut sähköverkon vikoihin liittyvää selvitys- ja kehitystyötä, ja koen siksi oppineeni etenkin vikoihin liittyen paljon uutta. On ollut hienoa päästä haastamaan itseään itseohjautuvasti, ja kesän aikana olen oppinut paljon niin eri järjestelmistä kuin koko sähköverkon toiminnasta. 

Parasta on kuitenkin ollut päästä näkemään, kuinka paljon työtä sähköverkon toimivuuden ylläpitämiseen oikeasti liittyy. Esimerkiksi käyttökeskuksen rooli turvallisen sähköverkon takaajana ja edistäjänä on tärkeä niin nyt kuin tulevaisuudessa, ja heillä töitä tuntuu riittävän joka päivälle vuorokauden ympäri. Tätä ei kovin paljon luentosaleissa tule ajatelleeksi.

Carunan työyhteisöllä on vastuullinen ote sekä todellinen halu tehdä työtä parhaalla mahdollisella tavalla. Onkin ollut hienoa olla osa motivoitunutta työporukkaa, joka tekee työnsä kunnolla loppuun saakka. Lisäksi on ollut mielenkiintoista nähdä, kuinka Carunalla energiamurros on otettu kunnolla mukaan osaksi organisaation kehitystä. Koska näin energiatekniikan opiskelijana energia-asiat kiinnostavat, jään myös kesän jälkeen mielenkiinnolla seuraamaan Carunan toimintaa osana energiamurrosta.

Kaiken kaikkiaan kesä Carunalla on ollut työntäyteinen, opettavainen ja innostava. Kesästä olen saanut hyvät eväät jatkaa syksyllä opintojani. Myös tulevaisuuden työnäkymiin Caruna jää mieleen niin tietotaitojen kerryttäjänä kuin hyvänä työnantajanakin.

Lue lisää