Luotto-gubbe auttaa vanhusta – kummitoiminta tuo nuorelle työtä ja apua vanhukselle

Artikkeli
Onko avain onnelliseen yhteiskuntaan seniorikansalaisten ja nuorten yhteyksissä? Gubbe-yrityskummina luomme hyvää energiaa erilaisten ihmisten välille!

Iän karttuessa arjen sujuminen ja yksinäisyys voivat yllättää. Yrityskummina pääsemme auttamaan luomalla uusia ystävyyssuhteita yksinäisen seniorikansalaisen ja kummin välille. Gubben kautta vanhus saa vuoden ajaksi kaverin tukemaan viikoittain arjen aktiivisuutta ja juttuseuraksi. Nuori, tai miksei vähän vanhempikin, gubbe saa merkityksellisen ja rikastavan työn ja seniori luotettavan ja arjen askareissa auttavan luottoihmisen. 

Gubben Milla Tuomala kertoo, että liikkeelle lähdetään aina ikäihmisen tarpeesta.

- Pyrimme löytämään luotto-gubben läheltä senioria, jotta arjessa auttaminen onnistuu mahdollisimman sujuvasti. Ikäihmisille tärkeintä ei ole mikään tietty tausta, vaan enemmänkin se, että voidaan jutella yhdessä ja imuri pysyy tarvittaessa kädessä, Tuomala selittää.

Tyypillisesti gubbe on ikäihmisten kanssa toimimisesta ja ylisukupolvisesta kohtaamisesta kiinnostunut nuori opiskelija

Vaikkei tehtävään kuulukaan hoidollisia tehtäviä, vastuu toisesta ihmisestä on asettanut gubbena toimimisen alaikärajan 16 vuoteen. 

- Ikäihmisen ja gubben muodostamia pareja on satoja kautta maan. Poikkeuskevään aikana yksi tyypillinen tapa tukea arkea on ollut esimerkiksi turvallinen ulkoilu, jossa suojavarustein varustettu gubbe on vienyt ikäihmisensä ulkoilemaan. Turvallisuuden takaamiseksi myös kontaktien määrää rajoitettiin siten, että kukin gubbe toimi vain yhden ikäihmisen kanssa. 

Yrityskummiuteen kuuluu merkittävänä osana myös se, että gubbe välittää parivaljakon kuulumisia yritykselle. Koko kummiyritys voi sitä kautta olla konkreettisesti osana vastuullista yrityskansalaisuutta ja hyvä energia pääsee kiertämään.

- Koronatilanteen myötä halusimme tukea hankkeita, joilla helpotamme ihmisten arkea. Gubbe on konseptina aivan loistava, kun se yhdistää nuoren ja seniorikansalaisen. Tässä, jos missä, jaetaan hyvää energiaa, kertoo yhteiskuntasuhdejohtaja Anne Pirilä.

Tänä vuonna koronaviruspandemia on nostanut voimakkaasti esiin etäisyyden ja yksinäisyyden ilmiöt koko yhteiskunnassa. Siksi oli luontevaa ryhtyä Gubben yrityskummiksi Onnellinen vanhuus -hankkeessa

- Aktiivinen ja vastuullinen yrityskansalaisuus on meille tärkeää. Olemme jakaneet mukavia kertomuksia Carunan kummivanhuksen ja gubben kohtaamisista omissa kanavissamme, tietysti yksityisyyden suojaa kunnioittaen, Anne Pirilä korostaa. 

Samaan aikaan halusimme tukea myös lapsiperheitä osallistumalla Pelastakaa Lapset ry:n ruokakassikampanjaan ja käynnistämällä Duunienergiaa-kampanjan, jossa yhdessä kunta-asiakkaidemme kanssa työllistämme kuntien nuoria poikkeuskesän aikana. 

Kuvassa nainen ja mies laittamassa ruokaa keittiössä.

Lue lisää