Mikä on sähköverkon rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä?

Blogi
Ville Karttunen
Ville Karttunen
Uusien palveluiden johtaja
Millä tavoin sähköverkolla on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen torjumisessa? Moni ei ole tullut ajatelleeksi tätä, kun julkisen keskustelun polttopisteessä ovat viime aikoina olleet erilaiset enemmän (ydinvoima ja tuulivoima) tai vähemmän (maakaasu) ilmastolle ystävälliset energian tuotantomuodot.
Keittiössä kaksi henkilöä laittamassa kattilaa liedelle.

Jo usean vuoden ajan toimialalla on ahkeroitu ja investoitu sähköverkkoon, jotta se sopeutuisi ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, lisääntyviin myrskyihin ja lämpötilan nousuun. Työ on edelleen kesken etenkin maaseudun osalta. Lisäksi sähköverkoilla on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvittavan energiamurroksen toteuttamisessa.

Meidän perustehtävämme on ilmastonmuutoksen hillitsemisessä

Carunan perustehtävä on auttaa asiakkaitamme ja yhteiskuntaa energiamurroksen läpiviennissä. Kiteytetysti energiamurroksessa tapahtuu kolme massiivista muutosta yhtä aikaa:

  1. Energiantuotanto puhdistuu ja muuttuu päästöttömäksi
  2. Teollisuuden prosesseissa ja kotien lämmityksessä luovutaan fossiilisista polttoaineista
  3. Liikenteessä luovutaan fossiilisista polttoaineista

Miten sähköverkko liittyy näihin muutoksiin? Vastaus on se, että usein ratkaisu edellä mainittuihin muutoksiin on lisääntyvä sähkön käyttö: päästötön energiantuotanto on usein sään tai auringon mukaan vaihtelevaa tuotantoa, jota vastaan sähkön käyttöä täytyy optimoida. Lämmityksen ja teollisuuden polttoaineet voidaan korvata lämpöpumpuilla tai suoralla sähkölämmityksellä, liikenteessä yksi vaihtoehto ovat sähköautot.

Asiakkaiden ja yhteiskunnan sähkön käytön muutokset vaativat myös sitä, että kaiken sähkön käytön taustalla olevan sähköverkon täytyy kyetä kehittymään muuttuvien tarpeiden mukaan.

Kuinka me teemme sen?

Me kehitämme nykyistä sähköverkkoa ja suunnittelemme uutta verkkoa siten, että siihen on mahdollista ongelmitta kytkeä uusia laitteita, joilla fossiilista energiaa voidaan korvata päästöttömällä energialla, varastoida energiaa tai siirtää energian käyttöä niihin hetkiin, kun edullista tuuli- tai aurinkovoimaa on runsaasti saatavilla.

Käytännön ratkaisujen paletti on laaja, ja sitä edelleen kasvatetaan uusilla ratkaisuilla. Hyödynnämme tekoälyä verkon suunnittelussa, rakennamme maakaapeleita ja valokuitua, otamme käyttöön uusia sähköasemia, käytämme suoraan sähköverkkoon kytkettyjä jättiakkuja ja laajennamme energiayhteisöjä, joiden sisällä asiakkaat voivat jakaa itse tuottamaansa sähköä.

Joka päivä teemme työtä, jolla autamme kehittyvän, älykkään sähköverkkomme avulla asiakkaitamme ja yhteiskuntaa sopeutumaan ja hillitsemään ilmastonmuutosta.

Lue lisää