Millainen matka meitä odottaa 2040-luvulle? Sähköverkoilla on keskeinen rooli energiamurroksessa

Blogi
Sanna Rauhansalo
Sanna Rauhansalo
Yhteiskuntasuhdejohtaja
Olen työskennellyt Carunan yhteiskuntasuhdejohtajana maaliskuun alusta ja päässyt sukeltamaan sähkönjakelun mielenkiintoiseen maailmaan. Sähkönjakelu on, kuten moni asian ajattelee, perusinfraa, jonka ilmentymän, sähkötöpselin paikat, perheemme nuoriso selvittää uuteen paikkaan tultaessa ensitilassa.

Olemme Suomessa tottuneet toimivaan elinympäristöön: vettä voi juoda turvallisesti suoraan hanasta, lapset pääsevät maksuttomaan peruskouluun ja perusterveydenhuolto toimii. Vaikka kaikki ei mene aina toiveidemme mukaisesti, perusasiat kuitenkin toimivat erinomaisesti. Ei siis ihme, että olemme maailman onnellisin kansa. Kun kaikki toimii, jää varjoon se, mitä kaikkea toimivan yhteiskunnan eteen on tehty ja tehdään joka päivä.

Innostuneena sähkönjakelun keskeisestä roolista energiamurroksen mahdollistajana ja huoltovarmuuden turvaajana ympäri maan olen myös ymmärtänyt, kuinka vaikea tehtävä tämä on. Vaikeaa on myös nykytilanteen ja varsinkin tulevaisuuden kuvaaminen. Ei riitä, että luovumme fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja rakennamme valtavan määrän uusiutuvaa energiaa - tuulivoimaloita ja aurinkopaneeleita - tai sähköistämme lämmitystä ja liikennettä. Meidän on samalla muokattava vanha järjestelmämme toimimaan uudella tavalla. Sähkönkulutuksemme on ennakoitu kasvavan yli 50 % vuoteen 2040 mennessä, kun vuosina 2000–2020 yhteenlaskettu kasvu oli vain 5 %.  Tuotantokapasiteetin osalta kasvu on vielä suurempaa, puhutaan jo yli 100 %:n kasvusta.

Suomessa on käynnissä ennennäkemätön energiamurros

Sähköautojen ja hybridien määrä kasvaa voimakkaasti, ja nopean latauksen mahdollistavaa verkkoa tarvitaan eri puolella Suomea. Varastointia on kehitettävä ja verkon älykkyyttä parannettava, jotta voimme tasata kulutushuippuja ja kehittää verkkoa kestävästi ja kutannustehokkaasti. Joustoa tarvitaan lisää, ja joustomarkkinoiden kehittyessä joustamisesta tulee myös taloudellisesti kannattavampaa. Yksinkertaistaen astianpesukoneen ei tarvitse pyöriä heti iltaruokailun päätyttyä, riittää että aamulla astiat ovat puhtaat. Kulutuksen siirtämisestä vähemmän kuormittaville tunneilla hyötyy myös halvempana hintana tai joustokorvauksena.

Koska sähköverkkojen rooli on niin keskeinen maailman muutoksessa, teimme materiaalin, jossa pyrimme kuvaamaan tulevaa ja ennakoimaan, mitä se meiltä edellyttää. Toivottavasti se innostaa myös sinua pohtimaan tulevaa. Olemme onnistuneet, jos toteat materiaalin luettuasi, miten sähkönjakeluinfra ja sen toimivuus voikin olla näin kiinnostavaa ja tärkeää. Meidän on ryhdyttävä toimiin jo tänään.

Sanna Rauhansalo

Twitter @SannaRauhansalo

Lue lisää