Mitä Carunalta jää takataskuun? Annastiina Kangas vaihtaa työpaikkaa, mutta ei unohda Carunaa

Artikkeli 01.03.2022 klo 12:36
Annastiina Kangas on työskennellyt Carunalla kohta yhdeksän vuotta. Hän sai ohittamattoman tarjouksen ja vaihtaa pian toiseen sähkönsiirtoyhtiöön. Millaisia eväitä Carunalta jäi urareppuun?

Annastiina Kangas aloitti uransa Fortumin sähkönsiirrossa vuonna 2013, kun sähkövoimatekniikan opinnoista oli jäljellä enää diplomityö. Muutaman kuukauden kesätyö muuttui ensin määräaikaiseksi työsuhteeksi, sitten vakipaikaksi ja lopulta esihenkilörooliksi. Siinä sivussa valmistui myös diplomityö.  

Kankaan uran aikana sähköverkko on kehittynyt ja digitalisoitunut ja uusiutuvan energian määrä on lisääntynyt. Carunalla Kangas on nähnyt monta organisaatiomuutosta, tiimiä, roolia ja tiimipäivää - ja rikkonut samalla lasikattoja.  

Koulun penkiltä sähkönsiirtoyhtiöön 

Verkostoanalyytikkona Kangas on tehnyt töitä Carunan pitkän tähtäimen suunnittelun eli "teknistaloudellisen" puolen kanssa. Hän on pitänyt huolta siitä, että verkkoa kehitetään tavoitteiden mukaisesti.  

Omien laskujensa mukaan Kankaalla on ollut Carunalla seitsemän esihenkilöä.  

"Kannustaminen, luottamus ja hyvä palaute, se on saanut etenemään Carunalla", Kangas sanoo.  

Vastuuta on annettu, ja joskus on tehty pitkiä päiviä. Silti onnistumisia on juhlittu eikä töitä ole tehty pipo kireällä. Ensimmäisten vuosien "apua pitäisikö mun tietää tämä" -fiilis on jäänyt taakse.  

Kangas kehuu Carunaa siitä, että nuorelle työntekijälle on annettu mahdollisuuksia.  

"Tiimeihin on otettu ihmisiä kasvamaan - kaikkea ei ole tarvinnut osata" 

Kangas oppi Carunalla “about kaiken mitä nykyään tiedän” 

Alun epävarmasta opiskelijasta kasvoi raudanluja asiantuntija ja kaikkien rakastama kollega.  

“Ammatillinen itsevarmuus on aivan toinen kuin alkuvuosina.”  

Kankaan mukaan hän on "oppinut uimaan syvässä päädyssä". Tanssijana ja näyttelijänä esiintyminen ei ole ollut vierasta, mutta välillä ulkopuolisten tilaisuuksissa on hirvittänyt. Paineen alla ovat kuitenkin syntyneet myös parhaat oivallukset. 

Yksi Carunalta mieleen jäänyt oppi onkin rauha ja luottamus omaan ja muiden tekemiseen.  

"Carunan työntekijät ovat monessa liemessä keitettyjä ammattilaisia. Olen oppinut luottamaan siihen, että kun asioita tutkitaan ja analysoidaan, päästään parhaaseen lopputulokseen.” 

Lisäksi Kangas on oppinut asioiden tärkeysjärjestyksen. 

"Tärkeintä ei ole rakentaa mahdollisimman monimutkaista ja hienoa systeemiä, vaan tehdä sitä, mikä on aidosti tärkeää. Täytyy erottaa esimerkiksi se, mikä vaikuttaa sähkön toimitusvarmuuteen ja mitkä ovat nyansseja, jotka eivät muuta isoa kuvaa." 

Carunalta Kangas jää kaipaamaan monien työkavereiden lisäksi asennetta, jossa asioihin ei suhtauduta virkamiesmäisen vakavasti. 

Miksi Kangas sitten lähtee Carunalta? 

"Caruna on ollut loistava kiitorata uralle, mutta nyt on aika hakea urareppuun uusia eväitä”, Kangas sanoo. 

Voisiko Kangas kuvitella palaavansa Suomen suurimpaan sähkönsiirtoyhtiöön? 

"Never say never!” 

Mitä Carunalta jää takataskuun? Annastiina Kangas vaihtaa työpaikkaa, mutta ei unohda Carunaa

Lue lisää