Moderni sähköverkko varmistaa sähkönjakelun kaikissa tilanteissa - myös tulevaisuuden myrskyissä

Mediatiedote
Viime viikon vaihtelevat säät aiheuttivat harmia myös monille Carunan asiakkaille. Enimmillään sähkökatkoja oli noin 11 000 asiakkaalla, kun Liisa-myrsky riehui lähes kaikilla Carunan vastuulla olevilla verkkoalueilla. Vikoja saatiin ripeästi korjattua, vaikka joillakin alueilla hankalat olosuhteet pitkittivätkin korjaustoimia.

Caruna on uusinut sähköverkkoaan säänkestäväksi nopealla tahdilla, mikä näkyy vikojen vähentyneenä määränä. Viat myös saadaan aiempaa nopeammin korjattua. Täysin vikavarmaksi sähköverkkoa ei koskaan saada, mutta maakaapelointi, älykäs ja automatisoitu sähköverkko sekä huolenpito edelleen ilmassa olevista sähköjohdoista auttavat yhdessä pitämään sähköt päällä vaativissakin tilanteissa.

Myrskyihin varaudutaan kattavasti - lukuisia ammattilaisia tarvitaan

Carunalla seurataan tarkasti sääennusteita, joten myrskyihin osataan varautua hyvissä ajoin.

”Käytännössä tämä tarkoittaa, että myrskyjen aikana asiakaspalvelussamme on normaalia enemmän väkeä hoitamassa asiakkaidemme sähkönjakelun vikatilanteita, sähköasentajia ja metsureita on valmiudessa korjaamaan vikoja nopeasti, sään salliessa helikopterit tarkastavat alueita, joilla tuulet ovat riehuneet ja asiakkaillemme lähtee säännöllisesti tietoa, mikä tilanne on juuri heidän sähköliittymänsä osalta”, sähköverkkojohtaja Kosti Rautiainen kertoo Carunan varautumisesta häiriötilanteisiin.

Myrskyjen aikana sähköverkkoon voi tulla monenlaisia vikoja, joita tavallisen sähkönkäyttäjän voi olla vaikea tunnistaa. Asiakkaat voivat seurata nettisivujemme häiriökarttaa ja hyödyntää muita sähkökatkoista kertovia palvelujamme, joista löytyy tietoa nettisivuiltamme osoitteessa caruna.fi.

Sähköverkkoa on kehitettävä nyt, jotta yhteiskunta toimii jatkossakin kaikissa olosuhteissa

Sähkönkäyttö lisääntyy, sähköisten palvelujen määrä kasvaa jatkuvasti ja liikenteeseen tuodaan sähköisiä ratkaisuja, joten sähköverkkoilta edellytetään paljon jo aivan lähitulevaisuudessa. Asiakkaille vahva sähköverkko antaa edellytykset tuottaa itse päästötöntä energiaa muun muassa aurinkopaneelien avulla ja siten mahdollisuuden osallistua ilmastonmuutoksen vaikutusten torjuntaan.   

”Carunaa on julkisuudessa kritisoitu muun muassa investointiemme suuruudesta. Turhia investointeja emme toteuta, vaan kaikki mitä jatkossakin teemme, tähtää siihen, että sähköverkkomme kestää kasvavan sähkönkäytön, myös poikkeustilanteissa. Ilmastonmuutos edellyttää koko yhteiskunnalta toimia, jotta Suomi voi saavuttaa hiilineutraaliustavoitteensa. Sähköverkoilla on merkittävä rooli myös huoltovarmuuden ylläpidossa, joten kaikki toimet, joilla nämä edellä mainitut asiat voidaan varmistaa, edellyttävät investointeja. Päättäjiltämme tämä edellyttää vakaata, pitkäjännitteistä ja ennakoitavaa sääntelyä, jotta nämä investoinnit voidaan toteuttaa”, Rautiainen summaa.

 

Lue lisää