Nuoren muuttajan muistilista eli näin saat sähköt omaan kotiin

Artikkeli
Nuoren muuttajan muistilista
Ensimmäistä kertaa omaan kotiin! Samassa paketissa tulevat sekä vapaus että vastuu. Kun muutat uuteen kotiin, vaikka vuokrallekin, sähköasiat ovat sinun vastuullasi.

1. Tee sähkösopimus ajoissa

Tarvitset sähkösopimuksen, kun muutat omaan kotiisi. Ilman sitä asuntoosi ei tule sähköä. Jos sähkö sisältyy vuokraan, sinun ei tarvitse tehdä erillistä sähkösopimusta.

Sähkön myyntiyhtiöön on hyvä ottaa yhteyttä heti, kun tiedät muutosta tai ainakin kaksi viikkoa ennen, jos haluat että kodissasi on sähköt heti muuttopäivästä alkaen. Kun soitat sähkönmyyjälle ja teet sopimuksen, sähkönmyyjä ilmoittaa sopimuksen syntymisestä automaattisesti paikalliselle sähkön siirtoyhtiölle. Sinun ei siis tarvitse ottaa siirtoyhtiöön erikseen yhteyttä.

2. Kilpailuta sähkösi

Sinun ei tarvitse valita sähkönmyyjäksi paikallista sähköyhtiötä, vaan saat itse valita, keneltä ostat sähköt. Vaikka sähkölaskusi ei olisi kovin suuri, kilpailuta se eli kysy tarjoukset useammasta sähköyhtiöstä. 

Esimerkiksi Energiaviraston sähkönhinta.fi-sivustolla voit tehdä itse vertailuja. Yhden hengen talous kuluttaa noin 1 400 kWh vuodessa. 

Vaikka kilpailuttaisit sähkösopimuksen, sähkönsiirto tulee aina paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä kuten Carunalta. Sähkönsiirron hinta muodostuu siirron perusmaksusta ja sähkön kulutukseen perustuvasta osasta. 

3. Maksa pieniä sähkölaskuja ja suosi e-laskua

Sähkölaskussa on kolme osaa: sähköenergia, sähkönsiirto ja lakisääteiset verot. Jos haluat, saat laskun erikseen sähkönsiirrosta ja sähköenergiasta, mutta sähkönmyyntiyhtiö voi myös laskuttaa ne molemmat. 

Kun teet uuden sähkösopimuksen, yleensä laskujen lukumäärä määräytyy sähkön kulutusarvion mukaisesti. Toisinaan sähköyhtiöt kysyvät sinulta kuinka monta laskua haluat vuodessa.

E-laskusopimuksen teet kätevästi verkkopankissasi. Näin laskusi pysyvät tallessa ja samalla teet ekoteon, kun et vastaanota paperilaskua! 

4. Kimppakämpässä jyvitetään sähkölasku

Jos muutat kimppakämppään, myös laskut kannattaa maksaa kimpassa ja jakaa sovitulla tavalla. Sähkösopimuksesta ja sähkösiirrosta päättää yleensä asunnon päävuokralainen, jonka nimissä sopimukset ovat. 

Opiskelijasoluissa ja muissa virallisemmissa yhteisasumiskodeissa sähkösopimusasioista ei tarvitse huolehtia, koska sähkön käyttö sisältyy vuokraan.

5. Sovi maksusuunnitelmasta, jos sinulle tulee tilapäinen kassavaje

Joskus voi käydä niin, että ei vain ole rahaa maksaa sähkölaskua. Se ei ole maailman kamalin asia. Soita silti sähköyhtiöösi, kerro tilanteesta ja sovi maksujärjestelystä. 

Sähköt eivät katkea ensimmäiseen muistutuslaskuun, mutta on fiksua ja itsellekin rauhoittavaa, kun asiasta on sovittu. 

Lue lisää