"Nykyään katselen sähkölinjoja uusin silmin”

Blogi
Olen Paula ja toimin Carunalla HSEQ-koordinaattorina eli HSEQ-tiimin kesävahvistuksena. Kesätyö Carunalla on ollut avartava kokemus, ja nykyään katselen junamatkoilla ja metsäretkillä maisemaa halkovia sähkölinjoja aivan uusin silmin.
Paula Sajaniemi, kesäharjoittelija

Nelihenkinen HSEQ-tiimi tukee Carunan organisaatiota ja toimitusketjua terveys-, turvallisuus-, ympäristö- ja laatuasioiden edistämisessä. Se esimerkiksi koordinoi ja kehittää Carunan johtamisjärjestelmää ja vastaa osaltaan toiminnan vaatimustenmukaisuudesta. Tiimin jäsenet toimivat HSEQ-teemojen asiantuntijoina ja tekevät yhteistyötä moneen suuntaan, sillä Carunan toimitusketju työllistää vuosittain yli tuhat henkeä, ja HSEQ-teemat ovat keskeisiä monissa eri toiminnoissa, kuten sähköverkon rakentamisessa, kunnossapidossa ja käytössä. Carunan tavoitteena on nolla tapaturmaa, ja hyvän turvallisuuskulttuurin kehittäminen on tässä avainasemassa. 

Omaan rooliini kuuluu esimerkiksi raportointia, Carunan urakoitsijoille ja aliurakoitsijoille suunnatun turvallisuus- ja ympäristökoulutuksen päivittämistä sekä erilaisia tiedonhakuun ja ohjemateriaalien tuottamiseen tai päivittämiseen liittyviä tehtäviä. 

Tehtäväkenttä on monipuolinen – jo ensimmäisten viikkojen aikana olen päässyt tutustumaan esimerkiksi sähkötöissä vaadittavien henkilösuojainten maailmaan ja vieraslajien leviämisen torjuntaan rakentamisessa. Oma tavoitteeni on oppia kesän aikana mahdollisimman paljon ja toivottavasti tuoda hyviä ja tuoreita näkökulmia tiimin työskentelyyn. 

“Sähkönjakelu alana ei tullut ensimmäiseksi mieleen” 

Opiskelen ympäristötekniikkaa DI-koulutusohjelmassa Tampereen yliopistossa. Opintotaustallani sähkönjakelu alana ei tullut ensimmäisenä mieleen. Huolella muotoiltu työpaikkailmoitus ja innostava rekrytointikokemus kuitenkin valottivat alan ja tiimin tehtäviä, ja ymmärsin, että minulla voisi olla kesätyössä paljon annettavaa sekä mahdollisuus soveltaa kursseilla oppimaani. Opintoihini on kuulunut esimerkiksi yritysvastuuseen ja vastuullisuusraportointiin sekä ympäristöjohtamiseen, -lainsäädäntöön ja standardeihin liittyviä sisältöjä.  

Toisaalta halusin työn, jossa pääsen kokemaan ja näkemään mahdollisimman paljon uutta. Turvallisuus-, ympäristö- ja laatujohtamisen periaatteiden toteuttaminen käytännössä on ensimmäisten viikkojen perusteella ollut todella kiehtovaa, ja uuden alan käytännöissä, termistössä ja haasteissa opittavaa riittää.  

Uuden alan ja kesätyön haltuunotossa on helpottanut se, että ympärillä on valtava määrä asiantuntemusta, ja vastaanotto Carunalla on ollut avoin ja lämmin. Olen saanut esittää kysymyksiä, ja niihin on vastattu kärsivällisesti ja kannustavasti. Varsinkin näin pandemia-aikaan oman tiimin tuki on ollut tärkeää. Olin onnekas päästessäni ensimmäisinä työpäivinäni toimistolle, jolloin saimme tutustua maskien ja turvavälien takaa tiimiläisten ja muiden carunalaisten kesken livenä ennen Teams-kesää. Tällä hetkellä työskentelen pääsääntöisesti etänä Tampereelta käsin. 

Nyt uuden työn aloittamiseen kuuluva infotulva alkaa olla tasoittunut. Kollegani mukaan on ihan okei, jos noin kolmasosa alun perehdytysten sisällöstä jää mieleen. Tuolla kolmasosallakin olen kuitenkin päässyt liikkeelle, ja kesäprojekteissani saan edistää kiinnostavia ja tärkeitä asioita.  

Toivon tutustuvani mahdollisimman moneen uuteen ihmiseen kesän aikana, ja onneksi esimerkiksi kesätyöntekijöiden yhteinen perehdytyspäivä ja oman tiimin virkistäytymiset ovatkin vielä edessä. Innolla siis kaikkea uutta kohti! 

Paula Sajaniemi 

HSEQ-koordinaattori, kesä 2021 

Lue lisää