Omakotitalon rakentajan muistilista – lue Anne Melenderin vinkit

Artikkeli
Anne Melender osti syksyllä 2021 tontin Carunan verkkoalueelta ja ryhtyi talonrakennusprojektiin. Ihana Villa Woods valmistuu keskelle Suomen kauneinta luontoa. Rakentaminen vaatii paljon suunnittelua ja käytännön työtä - sekä sähköliittymän!

Sähköliittymätilaus on ensimmäisiä asioita, joita täytyy ottaa huomioon työmaan suunnittelussa ja budjetoinnissa. Ajoissa tilattu sähköliittymä helpottaa koko rakennusprojektia.

Anne tutustui sähköliittymän hankintaan ja hinnastoon Carunan nettisivuilla ja täytti tilauslomakkeen jo ennen töiden alkamista. Tuoretta tontin omistajaa mietitytti esimerkiksi se, mitä sähköliittymä maksaa ja kuinka suuri liittymän tulee olla. Uudelle talonrakentajalle oli epäselvää myös se, kuinka nopeasti liittymä saapuu ja kuka sähkön kytkee päälle. Näihin kysymyksiin Anne sai apua Carunan nettisivuilta ja asiakaspalvelusta.

Annen mukaan sähköön liittäminen sujui Carunan puolesta helposti ja nopeasti. Sähköliittymä hyödytti koko rakennusprojektia, sillä esimerkiksi monet työkalut vaativat lataamista. Töitä joudutti tietenkin myös tontille tuotu kahvinkeitin.

Mitä Anne oppi sähköliittymän tilaamisesta?

  • Sähköliittymä kannattaa hankkia noin kolme kuukautta ennen rakennusprojektin alkua.
  • Sähköliittymän valintaan vaikuttavat talon koon lisäksi lämmitysjärjestelmä ja mahdolliset aurinkopaneelit sekä sähköauton latausjärjestelmät.
  • Liittymäkaapelin rakentaminen ja sähkötaulun hankinta on ammattilaisen hommaa, ja työn tekee sähköurakoitsija. Kun kaapeli ja sähkötaulu on asennettu, Carunan asentajat hoitavat loput.
  • Caruna hoitaa tontille sähköliittymän, mutta sähkön myynti tapahtuu eri yhtiön kautta, ja sähkönmyyntisopimus ostetaan erikseen.

 

Kahdessa blogikirjoituksessaan Anne antaa hyödyllisiä vinkkejä siitä, millaisia asioita rakentajan täytyy ottaa huomioon. Lue blogikirjoitukset Annen rakennusprojektista tästä:

Omakotitalon sähköliittymä

Näin tontille tuli sähköt

Rakennusvaiheessa oleva omakotitalo

Lue lisää