Onko sinunkin katollasi tyhjää tilaa tienata? Aurinkopaneeleilla se onnistuu helposti
Kiinnostus taloyhtiöiden aurinkoyhteisöihin on kasvanut viime vuosina – ainakin jos seuraa kertoja, jolloin Carunan asiantuntija on kutsuttu puhumaan aiheesta eri tilaisuuksiin.
”Yksi syy omakotitalojen suureen paneelimäärään on se, että omakotitalossa tuotannosta hyötyy selkeästi itse eikä tuotettua sähköä ei tarvitse jakaa muiden kanssa. Toki sitten joutuu myös itse huolehtimaan paneelien investointikustannuksista”, kertoo Carunan innovaatiopäällikkö Verneri Kohonen.
Omakotitaloasujalla on itsellään kaikki päätösvalta paneeleista. Siksi myös päätös paneelien käyttöönotosta on helpompi, sillä taloyhtiöissä kaikkien pitää olla mukana kelkassa.
”Kerrostalo- tai rivitaloyhtiöissä monesti edelleen ajatellaan, että paneelien hankinnasta ei ole hyötyä kenellekään. Mutta tämä on täysin väärä mielikuva: aurinkoyhteisössä juju on siinä, että aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä ei tarvitse käyttää vain pihavalaistukseen tai pesutupaan, vaan sähköä saadaan myös huoneistojen käyttöön, jolloin jokainen huoneisto säästää ostoenergiassa.”
Kun sähköä ostetaan vähemmän, joudutaan sitä myös siirtämään vähemmän, eli sähkölaskun lisäksi pienenee myös siirtolasku.
Säästöä laskulle ja lisätuloja ylimääräisestä tuotannosta
Rivi- ja kerrostalossa kannattaa kiinnittää huomiota paneelien määrään. Paneelien mitoituksessa otetaan huomioon kiinteistön sähkönkäytön lisäksi myös huoneistojen sähkönkulutus, jolloin paneelien tuotanto saadaan mitoitettua omaan kulutukseen sopivaksi. Aurinkoyhteisöltä yli jääneen tuotannon voi myydä sähkönmyyjälle takaisin.
”Laskennassa huomioidaan kaikki kulutus niin kiinteistösähkön kuin huoneistojen kulutuksen osalta. Näin takaisinmaksuaikaa saadaan pienemmäksi, investoinnin tuotto kohdilleen sekä ostettavan energian vähentymisestä saatavat säästöt maksimoitua”, Kohonen kertoo.
Asunto Oy Kaarinan Kartanonniityssä aurinkopaneelit päädyttiin hankkimaan taloudellisista syistä. Taloyhtiön puheenjohtaja Mauri Valli ehdotti aurinkoyhteisön perustamista, sillä aurinkosähkö oli ollut hänen harrastuksensa jo pitkään.
Taloyhtiöön asennettiin 48 aurinkopaneelia, jotka ovat olleet käytössä kesäkuusta 2021 lähtien. Vallin mukaan aurinkopaneelien hankkiminen oli helppoa, ja kaikki sujui moitteettomasti. Myös käyttökokemukset ovat olleet positiivisia, vaikka keväällä kennot olivatkin lumipeitteen alla jopa maaliskuun loppuun asti. Siitä huolimatta taloyhtiö on vain vähän jäljessä tuotanto-odotuksista.
”Aurinkoyhteisön vaikutukset näkyvät positiivisesti sähkölaskuissa, sillä myymme pörssihinnalla kaiken ylijäämätuotannon. Kesä-heinäkuussa on ollut negatiivisia laskuja”, Valli iloitsee.