Perustamalla energiayhteisön taloyhtiöt saavat sähkölaskuihin selkeää säästöä

Blogi
Juha Olkkonen
Juha Olkkonen
Hankepäällikkö
Taloyhtiöiden katoilla harvemmin näkyy aurinkopaneeleja, mutta ilokseni olen huomannut niiden yleistyvän jatkuvasti. Alkuvuodesta paneelien määrä voi lähteä nopeaankin kasvuun, kun taloyhtiöille tulee mahdollisuus säästää niin sähkö- kuin siirtolaskussa tuottamalla itse sähköä asukkaiden käyttöön.

Aiemmin taloyhtiöiden tuottamaa aurinkosähköä on voitu hyödyntää lähinnä vain taloyhtiön yhteisiin tarpeisiin, kuten rappujen valaistukseen, teknisiin laitteisiin tai yhteisiin tiloihin. Tulevan lakimuutoksen myötä aurinkoenergiaa voidaan käyttää myös asuntojen sähköntarpeisiin.

Ympäristöystävällinen aurinkoenergia säästää luonnon lisäksi myös lompakkoa. Carunan verkkoalueella Aurinkoyhteisö-nimellä kulkeva uusi energiayhteisömalli tuokin selviä kustannussäästöjä kaikille asukkaille.

Aurinkopaneelit ovat taloyhtiöille kannattava investointi

Taloyhtiöiden ei ole kannattanut hankkia suurta määrää paneeleja, koska aurinkosähköä ei ole voitu hyödyntää kuin yleisissä kohteissa. Kun Aurinkoyhteisössä käyttökohteiksi tulevatkin kaikki yhtiön asunnot, kasvaa tarvittavien paneelien määrä moninkertaiseksi. Suuren järjestelmän asentaminen tulee suhteessa edullisemmaksi ja investoinnin takaisinmaksuaika onkin merkittävästi paneelien takuuaikaa lyhyempi.

Aurinkopaneelien tuoma säästö sähkönkulutuksessa on merkittävä. Eräässä verkkoalueemme kerrostalossa, jossa on 10 kW aurinkopaneelit, kiinteistö ja sen 40 huoneistoa ostivat kesäkuussa sähköä yhteensä 4 000 kWh. Aurinkoyhteisöllä he säästäisivät ostosähköstä 1 000 kWh. Itse tuotetulla aurinkosähköllä säästyy sähkön hinnan lisäksi siirtohinta, sähkövero ja arvonlisävero.

Taloyhtiöt kestävän kehityksen eturintamassa

Luonnonvaroja säästävä uusiutuva aurinkoenergia on taloyhtiölle tulevaisuuden valinta. Asukkaat voivat olla ylpeitä tuottamastaan aurinkoenergiasta ja aurinkopaneelit nostavat taloyhtiön kiinnostavuutta myös imagomielessä.

Uskon, että aurinkoenergian tuotanto taloyhtiöissä on tulevaisuudessa hyvin yleistä ja tavanomaista. Olemme toteuttaneet Aurinkoyhteisö-palvelun alusta asti niin, ettei sen käytöstä peritä asiakkailta erillistä maksua. Aurinkoyhteisö löytyy virtane.fi-palvelusta, missä taloyhtiö voi perustaa energiayhteisön ja seurata sen toimintaa helpolla itsepalvelulla.

Carunan verkkoalueella on yli 20 000 taloyhtiötä. Se on valtava määrä joutilasta kattopintaa, jolla on merkittävä rooli aurinkoenergian tuotannon kasvattamisessa Suomessa. Enää ei siis ole mitään syytä, miksen pyörälenkeilläni bongaisi jatkuvasti lisää aurinkopaneeleilla peitettyjä kattoja!

Lue lisää