Petolintu pisti rakennusaikataulun uusiksi Posiolla

Mediatiedote
Petolintu pisti rakennusaikataulun uusiksi Posiolla
Posiolla on käynnissä rakennustyö, jossa rakennetaan noin kolme kilometriä maakaapeliverkkoa yksityisasiakkaiden uusia sähköliittymiä varten. Suunnitellulta kaapelireitiltä Posion Poronsaarentieltä löytyi Kalasääksen pesä. Kalasääksi on suurikokoinen petolintu. 

Kalasääksi on tällä hetkellä elinvoimainen laji, mutta sen määrää seurataan tarkasti. Posiolla kyseessä oli merkitsemätön pesäpuu, joten Carunan urakoitsija teki pesästä ilmoituksen sääksiyhdistykselle.  

Kalasääksen pesä muutti rakentamisen suunniteltua aikataulua. Kaapelireitti rakennetaan valmiiksi niiltä osin kuin pystytään. Pesäpuun ympäristö on kuitenkin rauhoitettu viidensadan metrin säteellä, joten tämä osuus rakennetaan vasta pesimäajan jälkeen, jotta kalasääksen munimista ja hautomista ei häiritä. Verkko otetaan käyttöön vasta, kun poikaset ovat lähteneet pesästä.  

Projektipäällikkö Janne Aro-Koiviston mukaan asiat tehdään nyt eri järjestyksessä kuin oli suunniteltu, ja siksi verkon käyttöönotto tulee todennäköisesti viivästymään. 

“Tällaisissa asioissa kunnioitamme luontoa. Kun rakentaa maastossa, täytyy mennä ympäröivän luonnon ehdoilla. Ennen rakentamista pyritään aina kartoittamaan kaapeloitavan alueen olosuhteet mahdollisimman kattavasti, mutta aina silloin tällöin tulee yllätyksiä", Aro-Koivisto sanoo.  

Carunan urakoitsija Eltel Networks seuraa kalasääksen pesimäpuuhia kesän aikana ja pitää Carunan ja rakennettavan kohteen asiakkaat ajan tasalla siitä, milloin projektin viimeisetkin vaiheet saadaan päätökseen. 

Lue lisää