Pilvi-integraatioita rakennusautomatiikkaan ja hiekkalämpövarastoja – Carunan Suuri Propellihattukisan voittajaksi valittiin kaksi ideaa

Mediatiedote
Carunan Suuri Propellihattukisa -innovaatiokilpailussa etsittiin sähköön liittyviä tulevaisuuden ratkaisuja. Kisaan osallistui yli 160 kekseliästä ideaa ja ratkaisua. Kilpailu ratkesi 27.5.2021 Innovaatiogaalassa, jossa voittajaksi valikoitui kaksi kilpailijaa: Polar Night Energy ja Valaa Technologies.
 

Tulevaisuuden älykäs sähköverkko mahdollistaa ennennäkemättömiä ratkaisuja. Suuri Propellihattu -kilpailun avulla etsittiin keksintöjä ja ideoita, jotka vaikuttavat suomalaisten arkeen eli tehostavat sähkön käyttöä, mahdollistavat paikallista sähköntuotantoa tai hyödyntävät tekoälyä.

Monipuolisten propellihattufinalistien joukosta tällä kertaa voittoon ylsi peräti kaksi kilpailijaa: tuuli- ja aurinkovoimaa lämpönä hiekassa varastoiva Polar Night Energy sekä rakennusautomaatiojärjestelmiin liitettävää ohjelmistorobotiikkaa rakentava Valaa Technologies. Voittajat jakavat 20 000 euron palkinnon puoliksi.

Kilpailun tuomaristossa mukana ovat professori ja businessvaikuttaja Alf Rehn, innovaatioasiantuntija ja sarjayrittäjä Helene Auramo sekä analyysipäällikkö Lasse Konttinen ja Carunan kehitys- ja innovaatiojohtaja Elina Lehtomäki.

”Kilpailussa nähtiin rohkeita avauksia, merkityksellisiä innovaatioita sekä kekseliäitä ratkaisuja, jotka parantavat meidän kaikkien arkea ja tehostavat sähkön käyttöä”, Lehtomäki iloitsi.

Kulutusjoustoa ja taajuudensäätöä tuuli- ja aurinkoenergian varastoinnilla lämmöksi

Vuonna 2011 Tampereen teknillisessä yliopistossa tavanneet Tommi Eronen ja Markku Ylönen alkoivat ystäväporukassa pohtia, että jos he perustaisivat asunto-osakeyhtiön, miten sen energiantuotanto kannattaisi toteuttaa.

”Aloimme ihan aluksi miettiä energian varastointia ja aurinkoenergiaa. Meitä kiehtoi ajatus kausivarastosta, jolloin ideana olisi tuottaa kesäisin niin paljon energiaa, että voisi purkaa käyttöön koko talven”, toimitusjohtaja Eronen kertoo.

Idea alkoi jalostua miesten päässä pidemmälle, ja opintojen päätyttyä he perustivat Polar Night Energyn. Yhtiön kehittelemään hiekkalämpövarastoon voidaan varata uusiutuvaa sähköä silloin kun tuotantoa on liikaa.

”Varasto mahdollistaa tuuli- ja aurinkovoiman ylöspäin skaalaamisen huomattavasti tehokkaammin kuin ilman sitä. Se on myös erittäin kustannustehokas: lämpöhukka on pieni, ja varasto säilyttää lämmön erittäin käyttökelpoisessa muodossa, eli korkealämpötilaisena. Varastonnin lisäksi lämpöä voidaan käyttää kausimittakaavassa esimerkiksi kaukolämpöverkossa ja teollisuudessa”, Eronen kertoo.

Polar Night Energyn idea sai tuomarit puolelleen.

”Hiekkalämpövarasto on erinomainen esimerkki siitä, miten on mahdollista ottaa teoreettinen idea ja jalostaa siitä kiintoisa ja merkityksellinen innovaatio”, Lehtomäki kommentoi.

Säästöä energiankulutukseen paremmalla automatiikalla

Keväällä 2020 Ville Ilkkala kumppaneineen tarkasteli Tampereen Tilapalveluiden kiinteistömassaa ja mahdollisuuksia rakennusautomaatioon liittyvän datan tuomiseksi yhteen paikkaan.

”Törmäsimme aika nopeasti karuun totuuteen, että kiinteistöjen rakennusautomaatiojärjestelmät ovat todella vanhoja. Jos kiinteistön tekniikka on useiden vuosikymmenien ikäinen, ei tarjolla ole moderneja rajapintoja ja vaihtoehdot ovat kalliita tai vaikeasti skaalattavia”, Valaan toimitusjohtaja Ilkkala kertoo.

Ryhmä kuitenkin oivalsi, että esimerkiksi huoltoinsinöörit voivat ohjata automaatiota paikallisesti erilaisten käyttöliittymien kautta. Tästä syntyi ajatus, että insinööri voitaisiin korvata niin sanotulla ohjelmistorobotilla.

”Robotti ei väsy ja tekee työn automaattisesti, eli ratkaisumme ikään kuin automatisoi automaatiota.”

Rakennusautomaation saneeraus on kallista ja Valaan ratkaisu mahdollistaa sen lykkäämisen eteenpäin. Samalla palvelu mahdollistaa kiinteistön kytkemisen erilaisiin optimointipalveluihin, joilla kiinteistön energiankulutusta voidaan vähentää jopa 20 prosenttia.

Tuomaristo innostui Valaan teknologiasta ja seuraavaksi olisikin tarkoitus asentaa robotiikkaa Carunan pääkonttorille Espooseen. Yritys tähtää myös kansainvälisille markkinoille ja aloittamassa pilottia esimerkiksi Englannissa Barnsleyn kaupungissa.

”Erittäin kiintoisa hack, jossa rakennetaan IoT-silta vanhan ja uuden välille”, Lehtomäki kommentoi.

Innovaatiokilpailun Suuri Propellihattukisan voittajat: Ville Ilkkala (vasemmalla) ja Tommi Eronen
Suuri Propellihattu -innovaatiokilpailun voittajat Ville Ilkkala ja Tommi Eronen.

Lue lisää