Pohjois-Suomessa on saneerattu sähköverkko - 30 000 asiakkaan sähkönjakelu aiempaa varmempaa

Mediatiedote
Carunan toteuttama Pohjanmaan ja Koillismaan verkkoalueen ensimmäinen suuri investointihanke on saatu päätökseen. Alueella kunnostettiin ja rakennettiin tulevaisuudenkin tarpeisiin vastaavaa sähköverkkoa lähes 2 000 kilometriä. Noin 30 000 Carunan asiakkaalle tämä tarkoittaa aiempaa varmempaa sähkönjakelua myös silloin, kun myrskytuulet puhaltavat, ukkonen pauhaa ja tykkylumi kuormittaa sähköjohtoja.

Verkkoa on kaapeloitu maan alle tarkalleen 1 887 kilometriä. Lisäksi alueelle rakennettiin 1 103 ympäristöystävällistä puistomuuntamoa. Työt aloitettiin 2015 keväällä ja päätökseen ne saatiin tänä vuonna. Urakoitsijoina hankkeessa olivat Relacom ja Omexom.

”Kaapeloinnin yhteydessä olemme asentaneet myös verkko-operaattoreille valokuitukaapelia samaan ojaan sähkökaapelin kanssa. Olemme lisänneet sähköverkkoon automaatiota, jotta vianpaikannus nopeutuu ja sähköt saadaan vikatilanteissa palautettua nopeasti”, aluepäällikkö Olli Kujanperä kertoo.

Pohjanmaan ja Koillismaan maakaapelointiprojektit ovat osa Carunan laajamittaisia, tulevaisuuden lisääntyvän sähkönkäytön vuoksi tehtäviä investointeja. Maakaapeloinnin lisäksi Caruna parantaa sähköverkon luotettavuutta myös muilla teknisillä ratkaisuilla ja hoitamalla sähkölinjojen lähellä olevia metsäalueita. Hankkeet työllistävät satoja ammattilaisia eri puolilla Suomea vielä useiden vuosien ajan.

Lue lisää