Sähköauton akusta voi tulevaisuudessa syöttää energiaa sähköverkkoon – Carunan asiantuntija suosittelee panostamaan älykkääseen lataukseen

Artikkeli
Sähköauton akusta voi tulevaisuudessa syöttää energiaa sähköverkkoon – Carunan asiantuntija suosittelee panostamaan älykkääseen lataukseen
Kaksisuuntaisen latauksen ansiosta sähköautojen akkuihin varastoitua sähköenergiaa voidaan käyttää verkon ja asiakkaiden tarpeisiin. Tällä hetkellä vain harvat autot ja laturit mahdollistavat kaksisuuntaisen latauksen, mutta tulevaisuudessa se voi olla arkipäivää. Akun tyhjentämisestä voi tehdä pienen tulonlähteen, mutta lataus myös kuluttaa akun kapasiteettia. Carunan innovaatiopäällikkö panostaisi ensin älykkääseen lataukseen.

Jotta sähköauton akusta voidaan syöttää sähköä verkkoon, sekä auton että latauspisteen on oltava kyvykkäitä kaksisuuntaiseen lataukseen. Toistaiseksi vain harvat laitteet mahdollistavat kaksisuuntaisen latauksen, mutta ominaisuutta otetaan nyt käyttöön yhä enemmän. Joillain automerkeillä kehitys on jo pitkällä. 

”Teknisesti kaksisuuntainen lataus ei ole mitään scifiä, mutta kehityksestä tulee kuitenkin ylimääräisiä kustannuksia. Aiemmin kaksisuuntaista latausta ei ole pidetty tärkeänä ominaisuutena, ja se on edelleen pilotointiasteella. Kaksisuuntainen lataus on kuitenkin nouseva taiteenlaji tulevaisuudessa”, kertoo Carunan innovaatiopäällikkö Matti Uusipaasto

Kaksisuuntainen lataus vaatii myös palveluntarjoajan, joka operoi latausta ja antaa signaalin autolle tai laturille sähkön syöttämisestä verkkoon. Kaksisuuntaisen latauksen yleistyminen hyödyttäisi erityisesti uusiutuvan energiantuotannon tasaamista ja mahdollisia häiriötilanteita. 

”Jos sähköjärjestelmään tulisi isoja ongelmia, niin siinä tapauksessa kaksisuuntaisesta latauksesta voitaisiin hyötyä ja sähköautoilijat voisivat tienata merkittäviä summia. Esimerkiksi merkittävän energiantuottajan putoaminen verkosta voisi johtaa siihen, että ääritilanteessa yhdestä sähköauton akun tyhjennyksestä voisi tienata jopa satoja euroa”, Uusipaasto kertoo. 

Kaksisuuntainen lataus kuormittaa sähköauton akkua ja monimutkaistaa sähköverkon kehittämistä 

Vaikka kaksisuuntaisen latauksen avulla voisikin tienata merkittäviä summia rahaa, se myös kuluttaa sähköauton akkua ja aiheuttaa lisätöitä sähköverkon kehittämiseen. Aiemmin sähkö on liikkunut vain yhteen suuntaan, joten sähkön liikkuminen kahteen suuntaan vaatii myös verkon kehitystä älykkäämmäksi.  

”Henkilökohtaisesti olisin kaksisuuntaisen latauksen kanssa melko varovainen. Sähköauton akun kapasiteetti pienenee sitä mukaa, kun sitä tyhjennellään ja lataillaan. Silloin akku kuluu, eikä autolla voi enää ajaa yhtä pitkää matkaa kuin aiemmin ja akku on todennäköisesti vaihdettava nopeammin. Itse panostaisin mieluummin älykkääseen lataukseen”, Uusipaasto kertoo. 

Älykkäällä latauksella tarkoitetaan sitä, että eri palveluiden avulla lataus voidaan automaattisesti ajastaa halvoille spot-tunneille ja laturi kytkee latauksen automaattisesti pois päältä, jos verkossa ilmenee häiriöitä. 

”Toinen vaihtoehto on joustaa itse lataustottumuksissaan ja ajastaa sähköauto lataukseen vasta yöllä, eikä töiden jälkeen kello viideltä, kun kulutus on muutenkin korkeimmillaan. Kaksisuuntaista latausta kannattaa harkita vasta sitten, kun lataus on siirretty yön tunneille ja käytössä on älykäs lataus. Kaksisuuntainen lataus on ikään kuin kirsikka kakun päälle”, Uusipaasto ohjeistaa. 

Lue lisää