Sähkökuormanohjauksella kaikki hyöty aurinkopaneeleista

Artikkeli
Sähkökuormanojaus on sähkömittarin kautta tehtävää kodin lämmityksen ja lämminvesivaraajien päälläolon ohjausta. Usein palvelua hyödyntää pörssisähkön ostajat, mutta se on oiva keino myös aurinkopaneelien omistajille keskittää sähkönkäyttöä päiväsaikaan.

Siinä missä pörssisähkön käyttäjät hyödyntävät kuormanohjausta yöaikaan, aurinkopaneelien omistajat hyötyvät palvelusta päivällä. Lämminvesivaraaja sekä muu lämmitys tai viilennys ilmalämpöpumpulla on kannattavaa hoitaa paneelien tuottaessa sähköä päiväajan aurinkoisina tunteina. Palvelua voi hyödyntää myös esimerkiksi sähköauton lataamisen ajastamisessa. 

"Aurinkosähkö on myös kustannustehokkainta silloin, kun sitä käytetään mahdollisimman paljon omassa kiinteistössä. Sähköä ei tarvitse ostaa sähköverkosta niin paljon, kun sitä tuottaa aurinkopaneeleilla itselleen", kertoo Carunan projektipäällikkö Ossi Juujärvi

Lämminvesivaraaja päälle auringontuotannon huippuhetkillä  

Hyvinkääläisen Susanna Pirisen katolle asennettiin aurinkopaneelit helmikuussa 2021. Aiemmin hänellä oli käytössä yösähkö, jolla lämmitettiin kodin lattiat ja käyttövesi. Aurinkopaneelien myötä kulutuskuorma kannatti kuitenkin ohjata päivän aurinkoisille tunneille. 

"Olin itse yhteydessä Carunan asiakaspalveluun, josta neuvottiin, että voin itse helposti asettaa sähkökuorman ohjauksen päälle puhelimella. Sovelluksen kautta voin myös tehdä muutoksia aikaohjaukseen, vaikka joka päivä, jos niin haluan." 

Keväällä valoisa aika on lisääntynyt, ja Susanna on ajastanut kuormanojauksen päälle klo 9–18 väliseksi ajaksi.  

"Matkan varrella varmasti oppii, että mikä on ohjaukselle ideaali aika ja täytyykö tehdä jossain vaiheessa muutoksia. Lyhyempi aika voi olla parempi, kun päivä taas syksyllä lyhenee", Susanna pohtii. 

Caruna Plus -sovelluksesta Susanna on myös tarkistanut, onko sähköstä mennyt kaikki omaan käyttöön vai onko tuotantoa riittänyt myytäväksi. 

"Sovelluksen käyttö on helppoa, ja sieltä tulee sellaista dataa, joka auttaa ymmärtämään kulutusta. Mielestäni on hyvä olla kiinnostunut omasta sähkönkulutuksesta ja ymmärtää, että mitkä asiat siihen merkittävästi vaikuttaa. Nyt kun se on vielä aina mukana kännykässä, niin seurannan voi avata yhtä helposti kuin iltapäivälehden."

Susannan mukaan mahdollisuus kuormanohjaukseen on myös vaikuttanut omaan käyttäytymiseen, ja aurinkoisella säällä Pirisillä pyöriikin pyykinpesukone keskellä päivää.  

"On tämä kasvattanut omaa tietoisuutta ja vaikuttanut arjen valintoihin", Susanna summaa.  

Kuvassa asennetaan aurinkopaneeleita kiinteistön katolle.

Lue lisää