Sähkölämmittäjän on helppo ajoittaa sähkönkäyttöä kuormanohjauksella

Artikkeli
Carunalla on maksuton palvelu, jonka avulla asiakkaat voivat ajoittaa helposti, milloin he käyttävät sähköä kiinteistön ja veden lämmittämiseen. Palvelu on hyödyllinen etenkin sähkölämmittäjälle, joka ostaa sähköä pörssihinnalla. Palvelun avulla sähkölämmittäjä saa ajoitettua lämmityksen yön edullisille tunneille. 

Maksuton sähkökuorman ohjauspalvelu on tarjolla Carunan asiakkaille Caruna Plussassa. Palvelun avulla sähkölämmittäjä voi ohjata sähkökäyttöisiä lämmityslaitteita, kuten varaavaa sähkölämmitystä tai vesivaraajaa, käynnistymään sähkömittarilta ajastetusti. 

Sähkökuorman ohjauspalvelussa sähkölämmittäjälle on tarjolla 15 eri kytkentäaikaa. Pörssisähkön ostaja voi optimoida yöajan sähkönkäyttöään ja ajoittaa lämmityksen käynnistymään klo 00.00, klo 01.00 tai klo 02.00. Myös aurinkopaneelien omistaja hyötyy palvelusta, sillä hän voi ajoittaa lämmityksen käynnistymään sekä päivällä että yöllä. 

Sähkökuorman ohjauspalvelun avulla sähkölämmittäjä hallitsee omaa sähkönkulutustaan ja auttaa myös hajauttamaan sähköverkon kulutuspiikkejä, mikä vähentää tehopulan riskiä sähköverkossa. 

Sähkökuorman ohjauspalvelun käyttö ei vaikuta asiakkaan siirtotuotteeseen tai sähkön siirron hinnoitteluun. Yö- ja kausisiirron edullisempi hinnoittelu alkaa siis edelleen klo 22, vaikka lämmitys kytkeytyykin päälle myöhemmin.

Kuka voi hyödyntää sähkökuorman ohjauspalvelua? 

Jos asut sähkölämmitteisessä pientalossa, jossa sisäilma ja/tai käyttövesi lämmitetään sähköllä, olet hyvin todennäköisesti palvelun piirissä. Huomaat tämän esimerkiksi siitä, että lämmitys kytkeytyy tällä hetkellä päälle klo 22–24 välillä illalla.

Jos et ole varma asiasta, voit tarkistaa pientalosi sähkömittarista, onko sinulla mahdollisuus palvelun käyttöön. Sähkömittarin on siis sijaittava paikassa, johon sinulla on pääsy. 

Sähkömittarissa on vaihtopainike, jota painamalla näytössä näkyy teksti ”RELE”. Tekstin perässä oleva numero kertoo, mihin kytkentäryhmään kuulut. Jos sähkökuorman ohjaus on jo käytössä, se on asetettu perusohjaukselle (ryhmät 1–3).

Teknisesti sähkökuorman ohjaus tarkoittaa sitä, että sähkömittarin pieni relekytkin avautuu ja sulkeutuu mittarille ohjelmoidun aikataulun mukaisesti. Tämä kytkin ohjaa varaavia sähkölaitteita (kuten lämminvesivaraaja) päälle ja pois.

Katso kaikki kytkentäryhmät
Esimerkki: Kuvassa näkyvällä mittarilla on mahdollisuus sähkökuorman ohjaukseen.
Esimerkki: Kuvassa näkyvällä mittarilla on mahdollisuus sähkökuorman ohjaukseen.

Kuormanohjauksen johdot puuttuvat sähkömittarilta - mitä teen? 

Jotta voit ottaa sähkökuorman ohjauksen käyttöön, ota ensin yhteyttä valtuutettuun sähköurakoitsijaan. Sähköurakoitsija tekee tarvittavat asennukset ja pyytää sen jälkeen Carunan asentajan paikalle kytkemään kuormanohjauksen johdot sähkömittarille.

Carunan asentajan käynti on palvelun käyttöönotossa ainoa maksullinen tapahtuma. Caruna veloittaa käynnistä palveluhinnaston mukaisen maksun. Muutoin sähkökuorman ohjauspalvelun käyttö on ilmaista eikä se vaikuta sähkön siirtotuotteeseen tai hinnoitteluun.

Lue lisää