Soiva kukkaketo ilahduttaa pölyttäjiä ja asuntomessukävijöitä Lohjalla

Mediatiedote
Lohjan keskustan tuntumaan on kasvanut kukkaketo lähelle viime syksynä pystytettyä pörriäiskylää. Kukat ilahduttavat paitsi väreillään myös äänellään: pölyttäjätkin tunnistavat kukkien luonnollisen sähkövastuksen, jonka kasviorkesteri osaa muuntaa musiikiksi.*

Lohjan asuntomessualueen tuntumaan on istutettu satoja luonnonkukkia ilahduttamaan väreillään ja tuoksuillaan messukävijöitä, paikallisia asukkaita ja pölyttäjiä. Taiteilijat Vespa Laine ja Markus Heino saavat kukat soimaan: heidän orkesterinsa Fern Orchestran instrumentteina toimivat nimittäin kasvit. 

"Minkä tahansa kasvin saa soimaan, vaikkapa Lohjan kukkakedon ruiskaunokin. Liittämällä kasviin sensoreita syntyy virtapiiri, joka mittaa kasvin luontaista sähkövastusta. Sensoreiden mittaama tulos voidaan kääntää ääneksi; jos kasvia suihkutetaan tai kosketetaan, ääni puolestaan muuttuu", kertoo Laine.

Kedolla ensiesityksensä saanut teos nostaa parrasvaloihin paikallisen luonnon. Kukkien ääntä voi käydä kuuntelemassa tiedotteen lopussa olevan linkin kautta.

"Kasvimusiikki yllättää joka kerta. Toisinaan kasvit huutavat tai murisevat laulamisen sijaan, joskus ne päästävät iloisia kilahduksia. Kasvimusiikkia kuunnellessaan voi pysähtyä kasvin sisimmän olemuksen äärelle ja pohtia omaa luontosuhdettaan", kertoo Heino.

Keto on pörriäisten koti – ja mahdollisesti maailman kaunein kaapeliväylä

Idea Lohjan kukkakedon istuttamisesta ja kasvimusiikin luomisesta kukkakedon avulla syntyi sähkönjakeluyhtiö Carunan toimesta. Kukkaketo on kasvatettu paikkaan, jossa sähköverkkoa on siirretty maan alle säältä suojaan. 

"Maata joudutaan mylläämään sähköverkkoa uudistettaessa, kun verkkoa siirretään maan alle. Tahdoimme hyödyntää tilaisuuden Lohjalla ja istuttaa paikalle kaikkia ilahduttavia kasveja. Mikä olisi parempi tapa kunnioittaa luonnon monimuotoisuutta kuin päästää itse kasvit ääneen", kertoo Carunan asiakkuusjohtaja Katriina Kalavainen.

Kukkakedon halki kulkee polku, jonka varrella voi nauttia luonnon energiasta ja katsoa kukkaloistoa. Keto hyödyttää paikallisia niin virkistys- kuin opetusmielessä. Lohjan alakoululaiset rakensivat viime syksynä kedolle lähes sata pörriäishotellia, joiden rakennusmateriaalit Caruna tarjosi. Pörriäiskylä on tarjonnut pesäkoloja pölyttäjille.

"Tänä kesänä Lohjalla uusia koteja pääsevät ihailemaan niin ihmiset kuin hyönteiset. Pörriäiset arvostavat kedon kukkaloistoa ja pitävät yllä samalla luonnon monimuotoisuutta. Kukkaketo tuo iloa asuntomessukävijöille", tiivistää Lohjan kaupungin viestintä- ja markkinointipäällikkö Evita Malm.

Kuule kukkien laulua tästä: Kukkien sinfoniaa #kedolla - YouTube  
Lataa mediapankkimateriaalit tästä: Caruna Keto mediapankki – Google Drive 

*D. Clarke, E. Morley, and D. Robert (2017) The bee, the flower, and the electric field: electric ecology and aerial electroreception  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28647753/  

Kulkuportti Lohjan kukkakedolla

Lue lisää