Suomen aurinkoisin kunta? Aurinkosähkön määrä on kolminkertaistunut Hangossa neljässä vuodessa

Mediatiedote
Suomen aurinkoisin kunta? Aurinkosähkön määrä on kolminkertaistunut Hangossa neljässä vuodessa
Aurinkosähkön määrä Hangossa on kolminkertaistunut vuosien 2020 ja 2024 välillä, kertoo jakeluyhtiö Carunan data. Hankoon on suunnitteilla myös isompia aurinkovoimalahankkeita.

Aurinkovoiman pientuottajia on Hangossa enemmän kuin koskaan. Aurinkosähkön yhteisteho Hangossa oli kesäkuussa yhteensä 4,4 megawattia. Sillä tuottaa vuodessa noin 4 000 megawattituntia sähköä, mikä vastaa noin 800:n kotitalouden vuotuista sähkönkulutusta. 

Aurinkovoiman pientuottajia, eli käytännössä aurinkopaneelien omistajia, on Hangossa yhteensä 384 kappaletta. Viime vuonna samaan aikaan pientuottajia oli Hangossa 366 kappaletta, joten pientuottajien määrä vuodessa on kasvanut kahdeksallatoista. 

“Sekä yksityiset että yritykset hankkivat paneeleja. Aurinkopaneelien määrä on kasvanut hurjasti ja laitteiden saatavuus on parantunut, mutta kasvu on hidastunut. Piikki osui viime vuodelle, mikä johtui varmasti energiakriisistä ja sähkön hintapiikeistä”, sanoo Carunan myynti- ja asiakaspäällikkö Lauri Virtanen.  

Vaikka aurinkosähkön kasvu on hidastunut, paneelien ja suurten aurinkopuistojen määrä Suomessa kasvaa edelleen. Jakeluyhtiö Caruna on saanut tänä vuonna Hangon alueelta muutaman teollisen kokoluokan kyselyn aurinkovoimapuiston liittämiseksi sähköverkkoon.  

“Hankoon on suunnitteilla useita hankkeita, joiden yhteisteho on yli 200 megawattia. Toki jokainen kysely ei näistä toteudu”, Virtanen sanoo. 

Sähkönjakelun kiristynyt säätely leikkaa sähkönjakeluverkkoyhtiöiden investointeja. Jatkossa aurinkopaneelien liittäminen verkkoon viivästyy niillä alueilla, joissa sähköverkon kapasiteetti ei riitä vastaamaan nopeasti kasvaviin sähkönkäyttötarpeisiin. 

"Hankoniemien alue on hyvin potentiaalinen paikka aurinkovoiman tuottamiselle, sillä Etelä-Suomen vuotuiset säteilymäärät ovat samaa suuruusluokkaa kuin Keski-Euroopassa. Suomessa aurinko- ja tuulivoiman tuotanto myös tukevat toisiaan, sillä aurinkovoimaa saadaan eniten kesällä, jolloin tuulivoiman tuotantomäärät ovat yleensä pienemmät”, Virtanen sanoo. 

Lue lisää