Suomen talvi ja kesämökin sähkölaitteet — hyvä tietää
Carunan käyttöpäällikkö Jarmo Ström muistuttaa, että kylmyys on sähkölaitteille vähemmän haitallista kuin kosteus. Siksi kaikkina vuodenaikoina parvekkeella ja terassilla tulee käyttää ainoastaan sellaisia sähkölaitteita, jotka valmistaja on tiloihin tarkoittanut.
Nykyään uusissa asennuksissa parvekkeen pistorasian pitää lisäksi olla vikavirtasuojan suojaama.
“Parvekevalot soveltuvat ulkokäyttöön, jos niin pakkauksessa sanotaan”, Ström sanoo.
Voiko sähkölaitteet jättää talveksi kesämökille?
Kesämökkiläiset voivat jättää sähkölaitteet mökille huoletta, ellei sisätilan kosteus nouse talven aikana liian korkeaksi.
“Ottaisin kuitenkin töpselit irti pistorasiasta varmuuden vuoksi”, Ström sanoo.
Kesämökillä on oltava joko hieman lämmin (min. 10 astetta) tai tätä kylmemmässä hyvä tuuletus. Silloin sähkölaitteetkin todennäköisesti säilyttävät toimintakykynsä talven yli.
“Suurin ongelma ovat vesilaitteet, kuten pesukoneet ja hanat, joihin saattaa jäädä talveksi vettä. Jos vesi jäätyy eikä tilaa ole tarpeeksi, putket voivat haljeta”, Ström sanoo.
Ström kehottaa talven jälkeen varovaisuuteen sähkölaitteiden kanssa, jos niissä on paljon mekaanisia osia.
“Jos esimerkiksi imurin tai vatkaimen ottaa käyttöön kylmänä, sen kannattaa antaa pyöriä hetki vapaalla. Periaate on sama kuin autossa, joka pakkasella kulkee aluksi tahmeasti”, Ström sanoo.
Sähköverkon johtojen ja rakenteiden kestävyys mitoitetaan 25 pakkasasteeseen. Ongelmat syntyvät yleensä tätä kylmemmällä säällä, kun asiakkaat ottavat käyttöön ylimääräisiä lämmittimiä. Silloin syntyy ylikuormitustilanne, ja sulake palaa.
Liian kovatehoiset lämmittimet saattavat kuumentaa johtoja ja pistorasioita.
“Tavallisen sulakkeen kesto on 2300 wattia. Todella kovatehoisia lämmittimiä käytettäessä on hyvä miettiä, kestävätkö pistorasia ja johdot sitä kuormitusta”, Ström sanoo.
Tärkeintä on kuitenkin lukea aina sähkölaitteen valmistajan käyttöohjeet.