Suomi ilman sähköä? Laaja sähkökatko pysäyttäisi kaiken

Artikkeli
Koko maan kattavaa sähkökatkoa ei ole sattunut Suomessa yli 40 vuoteen. Nykypäivänä maanlaajuinen sähkökatkos olisi Suomessa epätodennäköinen, joskaan ei aivan täysin mahdoton. Mitä kaikkea seuraisikaan laajasta sähkökatkosta?

Liikenne ja kaupankäynti pysähtyisivät välittömästi

Laaja sähkökatkos pysäyttäisi välittömästi lähes kaiken liikenteen. Sekuntiakaan ei ehtisi kulua, kun kaikki Suomen junat, metrot ja raitiovaunut pysähtyisivät kirjaimellisesti raiteilleen. Samalla liikennevalot ja katuvalot sammuisivat, minkä vuoksi teillä ajaminen ei olisi turvallista.

Kauppojen toiminta myös suurimmalta osalta pysähtyisi. Esimerkiksi ruokakaupoissa kylmäkaapit sammuisivat, minkä jälkeen ruoka alkaisi hiljalleen pilaantua. Säiliöpakastimessa ruoka säilyisi noin kaksi päivää.

Sillä ei tosin olisi niin väliä, kun kaikki maksupäätteet simahtaisivat. Käteistä ei voisi nostaa, sillä myös pankit ja pankkiautomaatit lakkaisivat toimimasta.

Keskitalvella kodeista karkaisi lämpö

Talviaikaan maanlaajuinen sähkökatko olisi vaarallinen, sillä lämmönjakelu katkeaisi monesta kodista. Sähkölämmityksen lisäksi sakkaisi kaukolämpö. Kaukolämmitys nimittäin vaatii sähköä toimiakseen.

Lämpö karkaa eri talotyypeistä nopeammin kuin toisista. Puinen pientalo olisi puolen päivän kuluttua liian kylmä asuttavaksi. Kivikerrostalo viilenisi kahdessa päivässä alle viiteentoista asteeseen.

Vedenjakelu katkeaisi

Kaukolämmön vedenjakelun lisäksi myös useampien asuntojen vesijohtovesi kulkee kuluttajille sähköllä toimivien pumppujen avulla. Keittiön ja suihkutilojen vesihanoista ei siten valuisi mitään. Pöntön täysi vesisäiliö riittäisi vain yhteen vessan vetämiseen. Viemäriverkkokin lakkaisi toimimasta.

Laajoja sähkökatkoja tapahtuu silloin tällöin

Laajoja sähkökatkoja tapahtuu maailmalla aina silloin tällöin. Argentiinassa ja Uruguayssa kahden maan kattava sähkökatko jätti 48 miljoonaa ihmistä ilman sähköä vuonna 2019.

Suomessa koko maata koskeva sähkökatko on viimeksi tapahtunut 1970-luvulla. Lähivuosikymmeninä muutama isompi myrsky on katkonut kotimaassa sähköt pitkiksi ajoiksi joiltakin alueilta ja paikkakunnilta.

Aihetta ovat aiemmin pohtineet Yle ja Helsingin Sanomat.

Jos ajankohtaiset sähkökatkot ja vikatilanteet, sekä oma sähkönkulutus mietityttää, lataa puhelimeesi Caruna Plus -sovellus. Sovelluksen kautta voit aktivoida myös Sähkövahdin, joka ilmoittaa niin suunnitelluista sähkönjakelun keskeytyksistä kuin myös myrskyjen aiheuttamista yllättävistä vikatilanteista.

Lue lisää