Talojen purkaminen sähköt päällä on hengenvaarallista

Uutinen
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tiedotti maaliskuun alussa, että viraston tietoon on tullut tapauksia, joissa vanhoja taloja on purettu sähköjen ollessa päällä. Tukes varoittaa tällaisesta hengenvaarallisesta toiminnasta.
Tukesille on tullut verkkoyhtiöiltä useita ilmoituksia vaaratilanteista, joita on esiintynyt vanhoja taloja purettaessa. Purkutyöt on tehty kaivinkoneella ja työhön on ryhdytty ennen kuin verkkoyhtiö on huolehtinut sähköliittymän purkamisesta.   "Usein taustalla on ollut kiire saada talo purettua eikä verkkoyhtiön edustajaa ole maltettu odottaa. Verkkoyhtiön asentajan tai urakoitsijan saapuessa paikalle talo onkin jo osin tai kokonaan purettu. Pahimmillaan jännitteinen sähkökeskus tai liittymisjohto on jätetty maahan tai nostettu esim. pylvästä tai puuta vasten", kertoo Tukesin ylitarkastaja Ville Huurinainen.   Ennen kuin taloa ryhdytään purkamaan, huolehdi seuraavista asioista:  
  • Jos et ole varma onko rakennus sähköjen osalta turvallista purkaa, ole yhteydessä meihin mahdollisimman aikaisin
  • Selvitä, milloin sähköliittymän saa sähköttömäksi ja sovi muut aikataulut sen mukaan
  • Odota, että verkkoyhtiö tai verkkoyhtiön urakoitsija tulee tekemään liittymän jännitteettömäksi
  • Pura rakennus tai huolehdi, että purkua tekevä urakoitsija ryhtyy työhön vasta, kun olet saanut varmistuksen, että sähköjen osalta rakennus on turvallista purkaa
 

Näin tilaat Carunalta sähköliittymän purun

  Jos sähköliittymä on edelleen jännitteinen, sähköliittymän voi laittaa ylläpitoon tai purkaa kokonaan.    Joskus purettavan rakennuksen paikalle rakennetaan uusi rakennus. Tällöin sähköliittymä kannattaa laittaa ylläpitoon, jotta se voidaan ottaa uudelleen käyttöön, kun uudessa rakennuksessa tarvitaan sähköä.    Jos liittymällä ei enää koskaan tarvita sähköä eikä tontille rakenneta uutta rakennusta, tilaa Carunalta sähköliittymän purku.   Kun olemme saaneet tilauksen, lähetämme sinulle irtisanomissopimuksen allekirjoitettavaksi. Allekirjoituksesi jälkeen tilaamme liittymän purun yhteistyöurakoitsijaltamme, ja saat meiltä tekstiviestin, kun purkutyö on tehty. Kaikki tämä tapahtuu kuukauden kuluessa sopimuksen palautumisesta meille.   

Rakennuksen purkaminen ilman sähköliittymän purkua voi aiheuttaa sähköiskun – vähintään sen vaara on olemassa

  Purkua tekevien yritysten on hyvä varmistaa työn tilaajalta, että työn voi tehdä turvallisesti.    Sähköturvallisuuslain mukaan sähkölaitteiston, myös purettavan, turvallisuudesta vastaa sähkölaitteiston haltija. Purettavan kiinteistön omistajan tehtävänä on huolehtia siitä, että purkutyö on toteutettavissa turvallisesti. Jos purkutyö tehdään tietoisesti siten, että sähköliittymä on vielä jännitteinen, syyllistytään sähköturvallisuuslain rikkomukseen.   "Seuraava asia voi tulla monelle yllätyksenä. Vaikka vanha sähköliittymä on irtisanottu ja talon mittarista on sulakkeetkin voitu ottaa pois, on kiinteistön liittymisjohto edelleen jännitteinen, jos verkkoyhtiö ei ole sitä turvalliseksi tehnyt. Kiirekään ei saisi aiheuttaa riskin ottoa. Vaaratilanne aiheutuu sekä purkajille että ulkopuolisille", Huurinainen sanoo.   Tilaa sähköliittymän purkaminen   Lisätietoja: Tukesin tiedote Lisätietoa sähköliittymän ylläpidosta tai purusta

Löydät lisätietoa sähköliittymän purkamisesta tai ylläpitoon laittamisesta verkkosivultamme.

Lue lisää
Talojen purkaminen sähköt päällä on hengenvaarallista

Lue lisää