Tavoitteena hiilineutraali Caruna 2025 – päästöjä vähennetään yhdessä kumppaneiden kanssa

Artikkeli
Aurinkopaneelit katolla järvimaisemassa
Carunan tavoitteena on olla hiilineutraali vuoden 2025 loppuun mennessä. Suurin osa Carunan hiilijalanjäljestä syntyy hankinta- ja toimitusketjussa, jossa reilu kolmannes hiilijalanjäljestä aiheutuu verkon rakentamisessa käytettävistä materiaaleista.

”Tavoitteemme on saada tuote- ja palvelukohtainen hiilijalanjälkiraportointi sopimustoimittajiltamme, minkä jälkeen voimme kartoittaa tehokkaimmat keinot hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Verkkomateriaaleja toimittava yhteistyökumppanimme Sonepar tarjoaa asiakkailleen ajantasaista tietoa tilauksiinsa kohdistuvasta hiilijalanjäljestä kuukausittaisella CO2-raportilla”, kertoo Carunan vastuullisuuspäällikkö Piia Häkkinen 

Carunan verkkomateriaaleihin liittyvän logistiikan hiilijalanjäljen suuruus oli esimerkiksi toukokuun 2022 aikana 1 400 kgCO2e. Luku muodostuu kuukauden aikana Carunan tilauksiin kohdistuvista pakkausmateriaaleista ja kuljetuksista. Pakkausmateriaaleissa on huomioitu sekä tuotteen valmistajan että Soneparin lisäämän pahvin ja muovin määrä. Kuljetuksen päästöihin lasketaan runkorahdit logistiikkakeskuksesta jakeluterminaaleihin ja sieltä eteenpäin lähijakelut perille asti. 

”Soneparin tavoitteena on pienentää omaa hiilijalanjälkeään 30 % vuoden 2023 loppuun mennessä ja 50 % vuoteen 2030 mennessä”, kertoo Soneparin laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Tero Pippola.

Caruna on laskenut hiilijalanjälkensä vuodesta 2018 lähtien. Hiilidioksidipäästömme koostuvat pääosin sähköverkon rakentamiseen käytetyistä materiaaleista, sähkönjakelussa tapahtuvasta sähkön häviämisestä, sähköverkoissa siirretyn sähkön hiilidioksidipäästöistä sekä sähköverkon rakennustöistä. Omat suorat hiilidioksidipäästömme ovat pienet, sillä ne koostuvat lähinnä eristekaasuna käytettävän rikkiheksafluoridin vähäisistä vuodoista ja varavoimakoneiden käytöstä.  

”Tavoitteenamme on aktiivisesti pienentää hiilijalanjälkeämme yhdessä toimittajiemme kanssa ja kehittää hiilijalanjälkilaskentaa niin, että voimme asettaa tulevaisuudessa yhteiset päästöjen vähentämistavoitteet. Sonepar on esimerkki motivoituneesta ja vastuullisesta kumppanista, jonka kanssa pääsemme kunnianhimoisiin tavoitteisiin,” Häkkinen kertoo. 

Carunan hiilijalanjälki oli 84,6 ktCO2e vuonna 2021. Hiilijalanjälkemme on pienentynyt vuosittain, mikä pääasiassa johtuu verkkoinvestointien vähenemisestä. Lisäksi kumppanimme huolehtivat oman toimintansa hiilijalanjäljen pienentämisestä  

Sonepar on Carunan pitkäaikainen yhteistyökumppani, joka toimittaa Carunalle esimerkiksi jakokaappeja, jakelumuuntajia ja mittauskeskuksia.  

Lue lisää