Turvallinen puunkaato omalla tontilla sähkölinjojen lähellä

Artikkeli
Kuva: Markus Spiske, Unsplash
Suunnitteletko piha- tai tienvarsipuiden kaatamista? Sähkölinjojen vieressä kasvavia puita ei koskaan saa kaataa omin päin. Ota ensin yhteyttä metsuriin, joka arvioi puunkaatoavun tarpeellisuuden.

Metsurisi pyytää yhteydenoton jälkeen Carunan teknisestä asiakaspalvelusta luvan puunkaadolle tai vaihtoehtoisesti sähkölinjojen väliaikaisen maahanlaskun, jos se on välttämätöntä. 

Puunkaadosta tulee olla yhteydessä Carunaan viimeistään kaksi viikkoa ennen töiden aloittamista. Metsurisi voi pyytää puunkaatoluvan maksutta Carunan teknisestä asiakaspalvelusta, puh. 0200 23 222 (arkisin klo 9-15).

Puunkaatajan muistilista

  • Pienjännitejohdon lähellä sijaitseville puille voidaan antaa puunkaatolupa puhelimitse. Jos metsuri arvioi, että turvallisen kaadon varmistamiseksi puunkaatoavustus on tarpeellinen tai että puut sijaitsevat suurjännitelinjojen (pylväässä kolme johdinta) läheisyydessä, niin lähetämme asentajan paikalle puunkaadon ajaksi.
  • Muista sopia puunkaatoapu myös mahdollisille data- tai puhelinkaapeleille. Puhelin- ja datakaapelit ovat paikallisen puhelinyhtiön omistuksessa.
  • Muista hakea tarvittavat luvat puunkaatoon kaupungilta tai kunnalta.

Turvallisuus ennen kaikkea

Vahingon sattuessa älä koskaan yritä poistaa sähkölinjan päälle kaatunutta puuta itse, vaan soita vikailmoitusnumeroomme 0800 1 95011 ( 24 h)!

Vaurioituneesta linjasta tulee pysyä mahdollisimman kaukana. Koska sähkö ”hyppää”, sähköiskun saaminen ei edellytä johtoon koskemista. 

Varmista myös, ettei kukaan ulkopuolinen pääse johtoihin käsiksi ennen kuin paikalle saadaan apua.

Carunan puunkaatoneuvonta

Puu lähellä taloa

Liian lähellä rakennuksen seinää kasvavien puiden juuristo saattaa vaurioittaa talon perustuksia ja putkia. Jos muuttaa vanhaan pihapiiriin tai ostaa mökin umpeen kasvaneelta tontilta, kannattaa ensitöikseen vapauttaa talon seinät kasvustosta.

Hyvä nyrkkisääntö on, että puiden kannattaa olla vähintään viiden metrin päässä seinästä. Kaikkia pihapuita ei kannata kuitenkaan kaataa, sillä puilla on myös tärkeä tehtävänsä kosteuden hallinnassa. Suuri puu voi haihduttaa vuorokaudessa jopa satoja litroja vettä.

Puu lähellä sähkölinjoja

Tontin omistaja on vastuussa sähkölinjojen vieressä kasvavien puiden kaadosta ja ammattimetsurin tilaamisesta. Sähkön siirtoyhtiö vastaa sähköverkosta, -turvallisuudesta ja sähkönjakelusta.

Ensin tulee ottaa yhteyttä paikalliseen metsuriin. Ammattitaitoinen metsuri arvioi, miten työ voidaan suorittaa turvallisesti ilman, että puu kaatuu sähköjohtojen päälle. Metsurien yhteystietoja saa esimerkiksi metsänhoitoyhdistyksien kautta.

Seuraavaksi on selvitettävä, kenen omistamista johdoista on kyse. On pienjännitejohtoja, sähkölinjoja, suurjännitelinjoja ja teleoperaattorien data- ja puhelinlinjoja. Toisaalta, kun kerran on selvittänyt asian, on jatkossa helppo tilata puunkaatoapupalvelu oikealta taholta!

Puunkatoapupalveluun kannattaa ehdottomasti soittaa aina. Jos ammattilaisen suorittama luvallinen puunkaato vahingoittaa sähköverkkoa, Caruna ei veloita korjauksesta. Rakennuksille aiheutuvat vahingot ovat aina omistajan vastuulla.

Puu lähellä tietä

Maanomistaja on vastuussa puista yleisten teiden varrella. Jos puut ovat huonossa kunnossa, niistä kannattaa huolehtia ennen kuin myrsky kaataa puut – pahimmassa tapauksessa tielle. Ammattimetsuri osaa kaataa puut ilman, että puunkaato aiheuttaa vaaraa liikenteelle tai tiellä liikkuville ihmisille.

Lue lisää