Tykkylumi voi aiheuttaa sähkökatkoja Koillismaalla

Mediatiedote
Tykkylumi voi aiheuttaa sähkökatkoja verkkoalueillamme Kuusamossa, Posiolla ja Pudasjärvellä. Märkä ja raskas lumi kertyy johtimiin ja puihin, jonka seurauksena voi aiheutua sähkökatkoja. Seuraamme sääennusteiden kehittymistä ja sopeutamme valmiuttamme ennusteiden mukaisesti.

Johdoille kerääntyneeseen lumeen ei saa koskea eikä sähkölinjan suuntaan taipuneiden puiden raivaustöihin saa ryhtyä itse. Jos huomaat sähköjohtojen roikkuvan selkeästi normaalia matalammalla tai sähkölinjan päälle on taipunut puu, poistu välittömästi alueen läheisyydestä 20 metrin etäisyydelle tasajalkaa hyppien tai loikkien siten, että vain toinen jalka on kerrallaan maassa. Puussa voi olla jännite, tai siihen voi tulla jännite uudelleen.

Ilmoita huomiostasi heti Carunan vikapalveluun www.caruna.fi/vikailmoitus

Digitalisaatiosta apua sähköverkon kunnossapitoon

Talvisin raskas lumikuorma voi kertyä sähköverkon ilmalinjaan ja painaa sen vaarallisen matalalle. Carunan verkkoalueista tykkylumiongelma koskettaa eniten Koillismaan aluetta. Koillismaan sähköjakeluverkkoon on asennettu digitaalisia antureita, jotka hälyttävät tykkylumesta. Älykkääseen sähköverkkoon asennettujen antureiden avulla tykkylumitilanne pystytään tunnistamaan ilman sähköasentajien partiointia alueella. Anturit havainnoivat, onko linjalla lunta, kuinka paljon sitä on kertynyt ja miten alas linja on taipunut.

Caruna on asentanut digitaalisia antureita myös Lounais-Suomen alueella Naantalin Rymättylässä. Alkuvuodesta 2021 nähtiin poikkeuksellinen tilanne, kun lumimyrsky Toini moukaroi länsirannikkoa. Raju lumimyrsky aiheutti toispuoleisen lumikuorman voimajohdossa, jonka seurauksena kolme suurjännitteisen sähköverkon pylvästä kaatui ja johdot putosivat mereen. Uusittuun voimajohtoon asennettiin viime keväänä 15 anturia, joiden tarkoituksena on ennakolta ilmoittaa lumen ja jään kertymisestä johtimiin ja siten estää sähkökatkojen syntyminen.


Asentaja poistamassa tykkylunta johdoilta.

Asentaja tarkastamassa tykkylumitilannetta Koillismaalla

Lue lisää