Ulkona ukkostaa? Sähkökatkoon kannattaa varautua ennalta

Artikkeli
Varaudu ukkosiin.
Sähkökatkoon kannattaa varautua ennalta – erityisesti silloin, kun taloudessa on vanhuksia tai pieniä lapsia. Etenkin haja-asutusalueilla ukkosmyrskyt voivat rikkoa sähköverkossa ja puhelinverkossa olevia sähkölaitteita. Varautuminen ja ennakointi on aiheellista niin kotona kuin kesämökilläkin.

Irrota töpselit ja vältä sähkölaitteiden käyttöä

Tuttu niksi toimii vielä nykypäivänäkin. Kuten moni tietääkin, sähkölaitteet kannattaa irrottaa pistorasioista ukonilmalla. Laitteiden irrottamisella on väliä ja se on aidosti helpoin ja edullisin keino estää tietokoneiden, taulutelevisioiden, latureiden ja pesukoneiden vaurioituminen, kun ukkostaa. Myös antenni-, puhelin- ja internetkaapelit kannattaa irrottaa.

Ukkonen voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa sähkön ylijännitepiikin, jolloin tärkeät ja arvokkaat laitteet saattavat mennä rikki. Mitä enemmän laitteessa on elektroniikkaa, sitä isompi rikkoutumisen riski on. Pienemmän hajoamisriskin laitteita ovat esimerkiksi leivänpaahdin, sähköhammasharja ja kahvinkeitin. Vaikka kaikkia töpseleitä ei irrottaisikaan, suositellaan, että sähkölaitteiden käyttöä vältettäisiin ukkosen aikana.

Kännykän varavirta auttaa pinteessä

Nykypäivänä myös kännykän varavirtalähde on erittäin tärkeä esine myrskyn varalle. Kännykkä pelittää pitkään, kun akku on ladattuna. Kännykällä pystyt nopeasti tekemään vikailmoituksen sähkölinjalle kaatuneesta puusta, jos asut Carunan verkkoalueella. Muista aina, että sähkölinjoille kaatuneiden puiden poisto on ammattilaisten työtä.

Caruna Plussan nettipalvelussa voit aktivoida Sähkövahdin, joka ilmoittaa niin suunnitelluista sähkönjakelun keskeytyksistä kuin myös myrskyjen aiheuttamista yllättävistä vikatilanteista.

Siirry Sähkövahtiin

Mökkeilijän muistilista sähkökatkon varalle

Kotona ja erityisesti mökillä kannattaa säilöä helposti löydettävään paikkaan tärkeimmät tavarat sähkökatkon varalle. Esimerkiksi kynttilöiden avulla tuot valoa koko tupaan, kun taas taskulampun avulla valon saat kohdistettua esimerkiksi ruokakaappien perukoille tai kirjan sivuille.

Ennakoi ja säilö ainakin nämä asiat, joista voi olla hyötyä sähkökatkon aikana:

  • Varasulakkeita
  • Taskulamppu
  • Paristoja
  • Kynttilöitä
  • Tulitikkuja
  • Paristokäyttöinen radio
  • Polttopuita takkaan tai tulisijaan
  • Juomavettä
  • Kännykän varavirtalähde

Lue lisää