Uskallatko puuttua työkaverin toimintaan? Sähköisku!-webinaarissa pohdittiin työturvallisuutta

Artikkeli
Työturvallisuus on kaikkien vastuulla, mutta aina työkaverin toimintaan ei ole helppo puuttua. Sähköisku!-webinaarissa urakoitsijoiden toimitusjohtajat olivat yhtä mieltä siitä, että turvallisuuskulttuurin luominen on kaikkien vastuulla. He lupasivat myös itse puuttua turvattomaan toimintaan.
Kuvassa vasemmalta oikealle: Keijo Nordström, Juha Luusua, Nicklas Martin, Ari Asikainen, Elina Lehtomäki, Arsi Näkki, Annu Luoma.
Kuvassa vasemmalta oikealle: Keijo Nordström, Juha Luusua, Nicklas Martin, Ari Asikainen, Elina Lehtomäki, Arsi Näkki, Annu Luoma. Haluatko katsoa webinaarin?

Carunan Sähköisku!-webinaarissa isojen urakoitsijoiden toimitusjohtajat keskustelivat turvallisuuskulttuurista ja tekivät turvallisuuslupauksia. Mukana keskustelemassa olivat Juha Luusua (Eltel), Ari Asikainen (Netel), Keijo Nordström (TLT Connection Oy), Nicklas Martin (N3M Power) ja Carunan verkkojohtaja Elina Lehtomäki

Mitä toimitusjohtajat ovat oppineet työuransa varrella? 

"Riskiarviointi on tärkeää. Se, mikä oli turvallista ennen ei välttämättä ole turvallista tänään", sanoo N3M Powerin toimitusjohtaja Nicklas Martin.  

TLT Connection Oy:n Keijo Nordström korosti, että työmaalla on pidettävä huolta kaikkien turvallisuudesta.  

"Samalla työmaalla voi työskennellä monen eri yrityksen työntekijöitä, mutta kaikki ovat silti samalla puolella, ja jokaisen on huolehdittava turvallisuudesta", Nordstöm sanoo.  

Toimitusjohtajat korostivat, että turvallisuus saa mennä työmaalla kaiken muun edelle, ja työ on lupa keskeyttää, jos turvallisuudesta on epävarma.  

"Kun turvattomaan toimintaan puututaan, tehdään se aina toisen parhaaksi", Nordström sanoo. 

Aina on tehty näin -asenteen haastaminen vaatii rohkeutta  

Twitterissä pyöri viime vuonna #4sanankauhutarina-ketju, jossa kerättiin "kuuluisia viimeisiä sanoja". Keskustelijat tunnistivat monet lausahduksista.  

"Aina roiskuu kun rapataan on klassikkolause, kyllä sen on itsekin uran aikana kuullut", Eltelin Juha Luusua myöntää.  

Myös katsojat saivat äänestää tutuinta fraasia. "Aina on tehty näin" ja "Kyllä se siinä pysyy" oli monille tuttu lausahdus.  

Tilaisuudessa oltiin huolissaan etenkin siitä, uskalletaanko työmailla puuttua turvattomaan toimintaan. Joskus vanhemman ja kokeneemman kollegan tekemistä on hankala haastaa. Toimintaan voi olla vaikea puuttua myös silloin, jos työkaverit ovat tuntemattomia eikä itse ole aivan varma siitä, miten tilanteessa pitäisi edetä.  

Puuttumista onkin hyvä harjoitella mielessään jo etukäteen. 

"Yksi vaihtoehto on lähteä liikkeelle kysymyksellä. Esimerkiksi, että pitäisikö nämä tavarat kiinnittää paremmin", Carunan verkkojohtaja Elina Lehtomäki sanoo.  

Onneksi monessa asiassa on menty myös eteenpäin. Nykyään kauhutarinoita kuulee vähemmän. 

"Kymmenessä vuodessa on tapahtunut asioissa hurja muutos", Netelin Ari Asikainen sanoo. 

Keskustelijat pohtivat myös sitä, miten käytetyt termit vaikuttavat ilmoituskynnykseen. Pitäisikö läheltä piti -tilanteiden sijaan puhua turvallisuushavainnoista?   

Monet kauhutarinoiden lausahduksista on hyvä heittää romukoppaan. Yksi klassikkolause pitää silti edelleen paikkansa: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.  

Tilaisuuden juonsivat Carunan HSEQ-päällikkö Arsi Näkki ja laatupäällikkö Annu Luoma.  

Katso webinaari tästä!

Lue lisää