Uusi elämä vanhan sähköverkon rakennusmateriaaleille
”Meillä on koko ajan käynnissä laajoja rakennusprojekteja eri puolilla Suomea. Kun vanhaa sähköverkkoa puretaan säänkestävän sähköverkon tieltä, syntyy iso määrä kierrätys- ja jatkojalostuskelpoista materiaalia. Kun investoinnit vuosia sitten alkoivat, pohdimme, mitä tehdä kaikelle ylijäämälle. Meillä onkin nyt oikein toimiva kierrätysprosessi,” hankintajohtaja Mervi Haukilahti kertoo.
Caruna tunnistaa vastuunsa myös verkkomateriaalin kierrätyksessä.
”Haluamme läpinäkyvästi tietää tarkalleen, minne ja miten materiaalit kierrätetään,” Haukilahti toteaa.
Kuusakoski kierrättää
Carunan urakoitsijasopimuksissa on sovittu, että kaikki työmaalta purkautuva materiaali toimitetaan Kuusakoski Oy:lle kierrätettäväksi.
”Urakoitsija on velvoitettu hoitamaan kaiken materiaalin Kuusakoskelle kierrätettäväksi. Esimerkiksi sähköpylväät, kaapelit, muuntajat, rautarakenteet ja posliinit eli aivan kaikki sähköverkkomateriaali lähtee työmailta läpinäkyvästi eteenpäin”, Haukilahti kertoo.
Kuusakosken kautta tilattava kierrätettävän materiaalin kuljetuspalvelu on vaivaton tapa varmistaa, että urakkatyömaa jää rakennusvaiheen jälkeen siistiksi.
Vastuullisuus on arvovalinta
Kuusakosken kautta kierrätetään vuosittain häkellyttävä määrä materiaaleja: yli 10 miljoonaa kiloa! Kierrätetyistä materiaaleista voidaan valmistaa esimerkiksi ruokailuvälineitä koteihin.
”Parasta on se, että voimme varmuudella sanoa, että rakennusmateriaalit tulevat asianmukaisesti kierrätetyksi. Metallit päätyvät puhdistettuina ja sulatettuina uusiokäyttöön, puu energiantuotantoon ja betoni kivijalostamoille. Meille kierrätyksestä huolehtiminen on tärkeä arvokysymys. Kierrätyksen asianmukainen hoitaminen ja siistit työmaat urakan päätyttyä ovat meille kunnia-asia,” Haukilahti painottaa.
Aloitimme yhteistyön Kuusakosken kanssa vuonna 2015 ja vuoden 2019 loppuun mennessä kierrätyssopimus kattoi kaikki Carunan projektit. Kuusakoskella on useita toimipisteitä Suomessa, joissa jatkokäsitellään eri materiaalijakeita.
Haukilahti muistuttaa, että kierrätys on osa isompaa ympäristövastuullisuuden kokonaisuutta: ”Pyrimme ensisijaisesti vähentämään jätteen määrää ja toimintamme ympäristövaikutuksia. Kierrätys on osa vastuullista liiketoimintaamme.”
Vanhasta muuntajasta 97 % päätyy kierrätykseen ja uudelleen käyttöön:
Rakentamisprojektien taustalla on sähkömarkkinalaki, joka edellyttää sähköverkkoyhtiöiltä toimitusvarmuuden parantamista. Lain mukaan vuoden 2028 jälkeen esimerkiksi myrskystä tai lumikuormasta aiheutunut sähkökatko ei saa kestää yli kuutta tuntia kaupungeissa ja taajamissa eikä yli 36 tuntia niiden ulkopuolella.
Näin materiaaleja kierrätetään
- Rauta uusiokäytetään suomalaisessa terästeollisuudessa.
- Kupari myydään kansainvälisille markkinoille raaka-aineeksi.
- Alumiini erotellaan ja sulatetaan Kuusakosken Heinolan tehtailla ja myydään raaka-ainemarkkinoilla. Esimerkiksi Yamahan tehtaat Japanissa hyödyntävät harkkoja valmistuksessaan.
- Pylväät poltetaan Demolite Oy:n ja Fortum Waste Solutions Oy:n toimesta, poltossa syntyvä lämpöenergia kerätään hyötykäyttöön.